Alçak Yörüngede En Uzun Süre Yolculuk Rekorunu Kıran Uzay Aracı Yere İndi

15
3
2
0
0
İnsansız uzay aracı X-37B yörünge aracı, uzayda en uzun zaman geçirme rekorunu kırdı. Araç, 780 gün boyunca yörüngede kaldı.

İnsansız bir araç olan X-37B uzay uçağı, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ne bugün iniş yaptı. Araç, kalkış ve iniş tarihleri hesaplandığında uzayda 2 yıldan daha uzun süre geçirmiş oldu.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara Barrett, yaptığı açıklamada “X-37B yeniden kullanılabilir uzay uçaklarının önemini gösteriyor dedi. Programda yer alan yeniden kullanılabilir uçaklar, toplamda 2.865 gün geçirdi. Beşinci görev 7 Eylül 2017’de başlamıştı. 

X-37B, uzay deneylerinde kullanılıyor:

X-37B

Boeing tarafından inşa edilen araç, NASA’nın eski uzay mekiklerinin daha küçük bir versiyonu gibi duruyor. Bu araçlar, benzer şekilde pistlerden inip kalkıyor. Araçların küçük bir kargo bölümü ve açılır güneş panelleri bulunuyor. 

Yaklaşık 5 tonluk araç, dokuz metreye oldukça yakın ve 5 metre kanat genişliğine sahip. Kökeni NASA programlarına dayanan araç, uydu sensörlerinin taşınması ve uzayda deneyler yapılması için kullanılıyor. 

X-37B

İlk görevini 2010 yılında gerçekleştiren aracın ikinci modeli ise 2011’de gönderilmişti. Program, gizlilik kapsamında olduğu için çalışmaların detayları bilinmiyor. “Deneysel elektronikler ve titreşimli ısı kanalı teknolojilerinin uzun süre uzayda bulunmaya tepkisi” gibi açıklamalar yapan ABD Hava Kuvvetleri bu konuda çok da yardımcı olmuyor. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/mysterious-space-plane-lands-after-record-780-days-in-orbit/
15
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
3
2
0
0