Enerji İçecekleri Gerçekten Kanatlandırır Mı?

2
0
0
0
0
Birçoğumuz enerji içeceklerini gözümüz kapalı içiyoruz. Peki bunlar vücudunuza neler yapıyor? Dakika dakika listeledik.

Enerji içecekleri insanların gözüne çok cazip görünüyor. Uyumamak, güç arttırmak veya fiziksel performansı yükseltmek için tüketilebilen bu içeceklerin vücudunuza neler yaptığını biliyor muydunuz? Lise çağında bir gencin beynine, kokainin bir yetişkiye yaptığı etkiyi yapıyorlar. Bir uyuşturucu gibi beynin kimyasal dengesini bozuyorlar. İşte bir kutu enerji içeceği içtikten 10 dakika - 12 gün arasında beynimize olanlar.

İlk 10 Dakika Sonra

Kafein kana nüfuz etmeye başlayor. Kalp atışı ve kan basıncınız hızlanmaya başlıyor.

15-45 Dakika Sonra

Hızlı içerseniz 15 dakika sonra daha tetikte ve konsantre olmuş hissetmeye başlayacaksınız. Yavaş içenler yaklaşık 40 dakikada bu duruma gelecekler. 

30-50 Dakika Sonra

Kafein emilimi tamamlandı. Kan basıncınız yükseldi, kara ciğeriniz kan dolaşımınıza daha fazla şeker salınımı yapacak. Beyindeki adonezin reseptörleri uyuşukluğun önlenmesi için bloke edilmiş duruma geldi. Kan şekeriniz yükseldi ve insülin patlamasına neden oldu. Karaciğeriniz buna bulabildiği herhangi bir şekeri yağa dönüştürmeye başlar.

1 Saat Sonra

Vücut bir tür “şeker bombardımanı” geçirir. Kafeinin etkileri geçmeye başlar ve yorgun hissetmeye başlarsınız, enerji seviyeniz düşük gibidir. Ayrıca enerji içeceğindeki tüm suyu da atarsınız. Bu suyla birikte kemiklerinizi güçlendiren mineralleri de.

5-6 Saat Sonra

Kafein miktarı azalmaya devam edecek. Bu aşama kadınlarda yaklaşık 10 saat sürede tamamlanır.

12 Saat Sonra

Bu süre normal bir insanda kafeini kandan tamamen atmak için geçen süredir, elbette birçok faktöre bağlı.

12-24 Saat Sonra

Kanda kafeinin eksikliği hissedilmeye başlanıyor. Sanki bir tane daha içsen çok iyi olacak. Eğer her gün içmeye alıştıysan, sıkıntılı, baş ağrısı ve kabızlık hissedeceksin

7-12 Gün Sonra

Ancak bu kadar zamandan sonra eskisi kadar hissetmeyecek, beden normal kafein dozuna duyarlı olacak.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/health/article-3962230/Red-Bull-gives-host-health-issues-Minute-minute-guide-reveals-energy-drink-REALLY-does-body.html
2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0