Ericsson, Rüşvet Gibi Suçlar Sebebiyle 1,1 Milyar Dolar Cezaya Çarptırıldı

6
2
2
0
0
Bugünün en değerli ve büyük firmaları, teknoloji şirketleri ve ne yazık ki bu tür firmaların zaman zaman çeşitli yolsuzluklara karıştıkları ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan son yolsuzluk ise Ericsson’un oldu.

Günümüzün en büyük, en zengin şirketleri genellik teknoloji firmalarından oluşuyor. Bu tarz şirketlerde de yolsuzluklara rastlanabiliyor. Ancak bu teknoloji firmalarında, büyük ölçekli yolsuzluklar çok sık rastlanan durumlar değiller. İşte teknoloji dünyasında oldukça yakından tanınan şirketlerden bir tanesi olan Ericsson, bu tarz bir olay sonrası büyük bir cezaya çarptırıldı.

Telekom devi Ericsson; Çin, Suudi Arabistan ve Vietnam gibi ülkelerde geniş çaplı yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 1,1 milyar dolar (6,35 milyar TL) cezaya çarptırıldı.

Ericsson’un suçları

ericsson

Şirket, Yurtdışı Yolsuzluk Faaliyetleri Kanunu kapsamında 2000 ve 2016 yılları arasında müşteri kazanmak için yetkililere rüşvet verme, kayıtları değiştirme gibi ithamlarla suçlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu, ayrıca şirketi 2011 ve 2017 yılları arasında rüşvet vermekle de suçladı.

Ericsson ödemeyi yapması durumunda, Mısır’daki markasının Yurtdışı Yolsuzluk Faaliyetleri Kanunu’nu ihlal etmesinden suçlu bulunmasına rağmen cezai hükümlerden yani yaptırımlardan ve sert cezalardan bir nevi kurtulmuş olacak. Şirketin ödeyeceği cezanın 520,6 milyon doları (3 milyar TL) Adalet Bakanlığı’na gidecek, 539,9 milyon dolar ise (3,1 milyar TL) Sermaye Piyasası kuruluna ödenecek.

Şirketin başına 2017 yılının Ocak ayında geçen yöneticisi Borje Ekholm, medyaya yaptığı açıklamada, yaşanan bu yolsuzlukların “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu ifade etti ve bu yolsuzluklara karışmış olan yöneticileri işaret etti. Şirket, ayrıca etik ve gözlemleme hallerini geliştirmek için adımlar atacağını ifade etti.

Şirket, verilen cezanın ödemelerini “kullanılabilir olan fonlardan” ödemeye çalışacağını ifade etti. Tabii verilen bu ceza herkesi mutlu etmese de en azından bu tarz işlere karışan şirketlerin, attıkları adımlarda bir kez daha düşünmelerini sağlayabilir.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/12/08/ericsson-us-corruption-settlement/
6
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
2
0
0