'Evlilik Yüzükleri' Nötron Yıldızlarının Çarpışmasından mı Geliyor?

9
4
3
0
0
Araştırmacılar, dünyadaki nadir metallerin iki nötron yıldızının çarpışmasından geldiğini ortaya çıkardı.

Evlilik yüzükleri iki insan arasındaki sevginin ölümsüz bir göstergesi olarak gösteriliyor. Genellikle altından yapılan alyanslar için yerine göre farklı değerli metaller de tercih edilebiliyor. Bu yüzüklerin yapımında kullanılan değerli metalleri biz yeraltından çıkarsak da aslında kaynaklarının uzay olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, dünyadaki değerli metallerin kaynaklarının geçmişe doğru izini sürdüler. Bu metallerin çoğu, bundan 4.6 milyar yıl önce, yani Dünya oluşmadan 100 milyon yıl evvel iki nötron yıldızının çarpışmasıyla ortaya çıkmış. Çarpışmanın yeri ise Güneş Sistemi’ni oluşturan gaz bulutuna yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta bir yer olarak gösteriliyor.

Uzayın büyüklüğünü düşündüğümüzde bu çarpışma kozmik arka sokağımızda gerçekleşmiş sayılır. Araştırmacılara göre çarpışma bugün olsaydı, ortaya çıkacak radyasyon bütün gece gökyüzünü aydınlatacaktı.

Kolombiya Üniversitesi’nden astrofizikçi Szabolcs Marka ve Florida Üniversitesi’nden Imre Batros, meteor izotoplarını inceleyip bulgularından gelen veriyi Samanyolu simülasyonları ile karşılaştırarak bu sonuçları elde etti. Teorilerine göre nötron yıldızı çarpışması, dünyadaki en ağır elementlerin, örneğin altın, platinyum ve uranyum gibi değerli metallerin %0.3’ünün kaynağı. Bu da her birimizin vücudunda bu çarpışmadan gelen elementleri barındırdığımızı gösteriyor. Bu elementler insan vücudunda en çok yaşam için büyük önem taşıyan iyodin formunda ortaya çıkıyor.

Araştırmacılardan Imre Bartos, “İnsanlar arasındaki derin bağı temsil eden evlilik yüzüğü, aynı zamanda insanlık ve dünyanın kendisinin oluşumundan önceye giden kozmik geçmişimizle olan bağı da temsil ediyor. Yaklaşık 10 miligramlık kısmı muhtemelen 4.6 milyar yıl önce ortaya çıktı.” ifadesini kullanıyor.

Araştırmacılardan Marka, yaptıkları çalışmanın nereden gelip nereye gittiğimiz sorusuna cevap verdiğini söylüyor. O’na göre bulguları, evrendeki yerimizi anlamamız konusunda yaptığımız çalışmalar ve gelecekteki araştırmalar için önemli.

Araştırmanın sonuçları Journal Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/your-wedding-ring-came-from-a-neutron-star-explosion-4-6-billion-years-ago/
9
4
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
4
3
0
0