Güncelleme: Xiaomi, EVOFONE'un Resmi Türkiye Distribütörü Olduğunu Açıkladı

286
121
31
11
8
Dünyanın en büyük dördüncü akıllı telefon üreticisi olan Xiaomi, geçtiğimiz haftalarda EVOFONE’un resmi distribütörlüğü ile ülkemize giriş yaptı. Bir okuyucumuz, Xiaomi’nin global iletişim merkezine bu konu hakkında soru sorduğunda farklı bir cevap aldığını söylüyor. Son söz ise hem Xiaomi'den hem de EVOFONE'dan geldi.

NOT: Xiaomi'den gelen açıklamalar dahil konuyla ilgili sonradan yaşanan tüm süreçleri en aşağıda 'güncelleme' başlıkları altında bulabilirsiniz.

Xiaomi, uzun bir süredir Türkiye’de beklenen bir firma. Ürettiği telefonlar ve teknolojik ürünlerinin çeşitliliği, tüketiciler için ciddi alternatifler sunuyor. EVOFONE, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla Xiaomi’nin Türkiye’deki distribütörü olduğunu açıklayınca bu bekleyiş sonlandı. Firma, Türkiye pazarı için aradığı ortağı buldu. 

Bir okuyucumuz, EVOFONE’un lansmanından sonra, durum hakkında bilgi almak için EVOFONE’a ulaştığını belirtti. Facebook üzerinden iletişim kurulan şirketin resmi hesabından verilen cevaplar, okuyucumuzun şüphelenmesine yol açmış durumda. Öyle ki Xiaomi’nin “Xiami” olarak yazıldığı bir yer mevcut.

Okuyucumuzdan gelen ekran görüntüsü şu şekilde:

Xiaomi’nin İstanbul’un iki farklı noktasında mağazalar açacağını daha önce sizlere bildirmiştik. Resmi distribütör olarak EVOFONE, bu mağazaların doğrudan sorumlusu konumunda. Okuyucumuzun EVOFONE'a verdiği cevap biraz sert görünebilir, ancak öncesinde Xiaomi'den aldığı cevabı görünce anlaşılabilir. 

Xiaomi’den geldiği söylenen cevap:

“Xiaomi'den selamlar!

Xiaomi'ye olan inancınızı ve ilginizi gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.

Türkiye'deki resmi satış şirketleri için sorgunuzu anlıyoruz.

Şu an itibariyle, bölgenizde cihazlarımızı satmadığımız için sizi bu konuda güvence altına alamayacağımızı bildiriyoruz. Cihazlarımızı bölgenizde kullanıma sunmak için çalışıyoruz ve isteğinizi bu konuda çalışan ekibimize de ileteceğiz. Ürünlerin kullanılabilirliği hakkında daha fazla bilgi için lütfen web sitemizi ziyaret edin ve daha fazla güncelleme için Facebook sayfamıza gelin.”

Okuyucumuz, Xiaomi’nin EVOFONE ve lansmanı hakkında resmi bir bilgi sahibi olmadığını savunuyor. İlgili e-postanın devamında okuyucumuzun iddiasına göre Xiaomi resmi bağlantıyı reddediyor, hatta yorum yapmaktan kaçınıyor. 

Burada EVOFONE üzerinde oldukça kötü havalar estiği kesin, ancak daha öncesinde cevaplanması gereken sorular var. Okuyucumuzun bize e-posta yoluyla ulaştırdığı konuşmalarda, her iki şirketin de çalışanları durumu yanlış anlamış ve cevapları hatalı olarak vermiş olabilirler. Belki de Xiaomi, Türkiye pazarına ilişkin gelen soruları bir süre daha net şekilde cevaplamayacaktır. 

Konu hakkında EVOFONE ve Xiaomi’ye ulaştık. Bilgi aldığımızda bu içeriği güncelleyip, durumu siz okuyucularımızla paylaşacağız.

Güncelleme: Xiaomi'nin resmi MIUI İngilizce sitesinde yer alan EVOFONE ortaklık haberi kaldırıldı

Xiaomi'nin kullanıcılarla etkileşim kurmak adına hayata geçirdiği MIUI.com servisi üzerinde yayınlanan, EVOFONE'un resmi Türkiye distribütörü olduğuna dair haber kaldırıldı. Aynı içerik şu sıralar MIUI'de açılan forum konularında dönse de buradan ulaşabileceğiniz haber linkinde sonuç elde edilemiyor. Xiaomi, henüz konu hakkındaki sorumuza geri dönüş sağlamadı. 

2. Güncelleme: Xiaomi'nin resmi Türkiye fan sitesinden, EVOFONE anlaşmasına yönelik basın açıklaması geldi

Xiaomi tarafından lisanslanmış firmanın resmi Türkiye hayran sitesi MİUİ Türkiye, arap saçına dönen konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Xiaomi'nin 23 farklı ülkede faaliyet gösterdiğine değinen site yönetimi, bu ülkeler için firmanın "mi.com/in, mi.com/it, mi.com/fr" gibi resmi uzantılarla hizmet verdiğini hatırlattı. EVOFONE'un basın toplantısı akabinde Xiaomi'den herhangi bir resmi açıklama gelmedi. MIUI Türkiye'ye göre "mi.com/tr" adında bir sayfanın böyle bir anlaşmanın ardından hizmete girmesi gerkiyordu. 

MIUI Türkiye, EVOFONE'un resmi ortak olamadığına dair pek çok kanıt bulunduğunu belirtiyor. Lansmana katılan ve EVOFONE'un Xiaomi’nin Global Satış Sorumlusu olduğunu iddia James Guoming isimli şahsın, Dubai merkezli bir elektronik aracısı firmasında çalıştığına dair kanıtlar olduğu söyleniyor. MIUI Türkiye'nin basın açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

3. Güncelleme: Xiaomi, konuyla ilgili tarafımıza geri dönüş sağladı

Xiaomi'nin global destek servisi olarak kullandığı [email protected] e-posta adresine, EVOFONE hakkındaki iddialara yönelik bilgi talebinde bulunduğumuz bir posta gönderdik. Firmanın "Is EvoFone official distributor of Xiaomi in Turkey?" yani "EvoFone, Xiaomi'nin resmi Türkiye distribütörü mü?" sorusuna, Xiaomi'den şu anda genişlemeye yönelik bir planı olmadığına dair bir yanıt geldi.  Xiaomi, ya Türkiye pazarı konusundaki son gelişmeleri açıklamaya hazır değil ya da gerçekten ülkemizle ilgili bir çalışması bulunmuyor. Eğer EVOFONE ile bir anlaşması varsa, Türkiye'de yapılan bir lansman sonrasında bu tip bir soruya açıkça cevap verilmesi gerekirdi.

Bu durumda, bir önceki güncellemede yer alan MIUI Türkiye'nin basın açıklamasıyla gündeme getirdiği iddialar akıllara geliyor. MIUI Türkiye, EVOFONE'un Xiaomi ile değil, firmanın Dubai'de anlaştığı bir başka şirket ile anlaşmış olabilir. Yine de taraflardan yapılacak kesin açıklamayı beklemekte fayda var. Sizin için durumun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

4. Güncelleme: Xiaomi Global'den gelen yanıtlarla Mi Türkiye isimli onaylı hesabın söylemlerinde uyuşmazlık var:

Xiaomi'nin "[email protected]" isimli e-posta adresi, doğrudan şirketin genel merkezine sorular yöneltebileceğiniz bir adres. Bu adrese tüketicilerimizden sonra Webtekno olarak biz de son durum hakkında bilgi almaya yönelik e-posta gönderdik. Xiaomi yetkilileri, bugüne kadar iki talebimize karşılık olarak iki cevap gönderdiler. Firma ilk yanıtında Türkiye'de açık bir şekilde distribütörlük çalışması olmadığını söyledi, ikincisinde ise tüm endişeleri anladıklarını ve yakında kapsamlı bir yanıt vereceklerini ilettiler.

Olaya başka bir açıdan bakalım: Eğer herhangi bir ülke pazarına girdiğinizi, sizinle resmi anlaşma yaparak distribütörünüz olduğunu söyleyen bir firma varsa, bu firma bir lansman düzenleyip kamuoyuna bilgi verdiyse, bu anlaşma hakkında net açıklamalarda bulunabilirsiniz. Xiaomi ise herhangi bir cevabında EVOFONE'un resmi distribütörü olduğunu net olarak söylemiyor. Instagram'da yer alan Mi Türkiye sayfası hariç:

Yukarıdaki resim Instagram'daki onay almış Mi Türkiye sayfasına ait. Ortalıktaki bilgi kirliliği dolasıyla bazı kullanıcılar bu hesaptan cevap beklemişler. Sayfanın "EVOFONE bizim resmi distribütörümüzdür" açıklamasındaki netlik, Xiaomi genel merkezinden gelen yanıtlarda yok. Açıkçası bir uyuşmazlık olduğunu görüyoruz. Firmaların daha açık olarak belki de endişeleri giderici basın açıklaması yapmaları gerekiyor. Bu açıklamalarda Xiaomi net bir şekilde EVOFONE'un resmi distribütörü olduğunu söylemeli (ya da değilse bunu belirtmeli), EVOFONE ise distribütörlük anlaşmasına ilişkin resmi belgelerle açıklama yapmalıdır.

5. Güncelleme: Xiaomi, EVOFONE ile ortaklığını gönderdiği mail aracılığıyla kabul etti

30 Ağustos'ta EVOFONE tarafından yapılan resmi açıklamanın ardından, bugün Xiaomi'ye attığımız çok sayıda açıklama talebi içeren maile 3. kez cevap geldi. Xiaomi, ilk iki cevabında ortaklık hakkında bir açıklamada bulunmamıştı, ancak son cevabında bulundu:


"Xiaomi Eskalasyon Masası'ndan selamlar.

Evofone'un Türkiye'deki resmi satıcımız olduğunu belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,

Tarun

Eskalasyon Masası"

Böylece Xiaomi resmi destek adresinden, EVOFONE ile yapılan anlaşma üzerine yoğunlaşan şüpheleri ortadan kaldıracak ilk cevabı almış bulunmaktayız. Konuyla ilgili farklı detaylar elimize ulaştıkça sizlerle paylaşacağız.

286
121
31
11
8
Emoji İle Tepki Ver
286
121
31
11
8