F-35’leri Üreten Şirket, Uçakların Türkiye’ye Teslimatı İçin Tarih Verdi!

61
21
20
1
0
Bir süredir ABD ve Türkiye arasında arap saçına dönen F-35 uçaklarının teslimatı meselesi, uluslararası bir kriz halini almıştı. Uçakların ABD menşeili üreticisi Lockheed Martin, tüm tartışmalara rağmen F-35’lerin teslimatının gerçekleşeceği tarihi basın mensuplarına açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda, Türkiye’nin de üretim aşamasında teknolojik olarak destek verdiği F-35 savaş uçakları için ciddi bir kriz yaşandı. ABD’li devlet otoriteleri, uçakların Türkiye’ye verilmeyeceğini söylediler. Bunun için neden olarak Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı savunma füzeleri olan S-400’ler gösterildi. Ayrıca bir NATO üyesi olan Türkiye’nin örgüt dışındaki bir ülke olan Rusya’dan S-400 füzelerini satın alması, tartışmalara diğer NATO ülkelerini de dahil etmişti. 

ABD’li yetkililer, Türkiye’nin F-35’lere karşı geliştirilen S-400 füzelerine aynı anda sahip olmasının ciddi bir krize neden olacağını söylemişlerdi. Türkiye ise tüm söylemlere tepki olarak F-35’lere rakip olarak üretilen Rusya menşeili Su-57 tipi savaş uçaklarını yöneleceğini ima etmişti. Bunun üzerine ABD, Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak Rusya ile savunma sanayisi konusunda bu kadar yakın olmasının uygun olmayacağını söylemişti. 

F-35 savaş uçaklarını üreten ABD menşeili şirket Lockheed Martin, ülkenin savunma sanayi üzerine haberleri aktaran internet sitesi Defence News’a açıklamalarda bulundu. Muhalif seslere ve devlet yetkililerinin tersi yönde açıklamalarına ve kararlarına rağmen şirket, uçakların teslimatı için 21 Haziran tarihini hedef gösterdi. Bir Lockheed Martin sözcüsü, alınan red kararına rağmen sürecin işlediğini açıkladı. 

Lockheed Martin yetkilisi, “Türkiye'nin ilk uçağı için tören 21 Haziran tarihinde düzenlenecek” dedi. ABD ve Türkiye arasındaki savunma konusunda işbirliğini geliştiren bir adım olan F-35’ler, Türkiye’nin NATO üyeliğine kadar uzanan tartışmalara neden oldular. ABD Senatosu’nda hala Türkiye’nin uçaklara sahip olmaması yönünde fikir beyan eden sanatörler bulunuyor. 

Detaylar geldikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz, takipte kalın.

61
21
20
1
0
Emoji İle Tepki Ver
61
21
20
1
0