Facebook'un Aklınıza Gelebilecek Tüm Telefon Üreticileriyle Bilgilerimizi Paylaştığı Ortaya Çıktı!

41
4
2
2
0
ABD ve Avrupa’da saatlerce ifade veren Zukcerberg firmasını kurtarıyor kurtarmasına, ancak New York Times’ın son dosyası akıllara zarar bir iddiayı ortaya çıkarttı. Facebook, tüm bilgilerimizi akıllı telefon üreticileriyle paylaşıyor, bu veriler içinde arkadaşlarınızın bilgileri de var.

Son aylarda dünyanın en çok tartıştığı konulardan birisi Facebook’un Cambridge Analytica skandalı oldu. 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgileri, 2016’daki ABD Başkanlık Seçimleri için seçmen araştırması yapan Cambridge Analytica şirketinin bir uygulaması tarafından çalınmıştı. Üstelik bu uygulamayı kullanan kişilerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor, insanların profillerinde ekli olan kişilerin bilgileri de alınınca zincirleme bir etki oluşuyordu. Yani uygulamayı siz kullanıyordunuz, kendi profiliniz dahil listenizdeki herkesin bilgileri çalınıyordu. 

Skandallar patlak verip komplo teorileri gerçeğe dönüştüğünde, bütün devletlerden daha çok bilgiyi elinde bulunduran Mark Zuckerberg ve Facebook İmparatorluğu hakkında detaylı bir incelemeyi aşağıdaki içeriğimizde size sunmuştuk. 

Yeni bir New York Times raporu, muhtemelen bundan sonra aylarca konuşulacak karanlık bir iddianın daha gerçekliğini ortaya çıkarttı. Apple ve Samsung başta olmak üzere Facebook, bütün kişisel bilgilerimizi akıllı telefon üreticileriyle paylaşıyor. Tıpkı Cambridge Analytica skandalında olduğu gibi bu sefer yine arkadaş listemizin bilgilerini de şirketlerin eline altın tepside sunuyor. 

Apple, Microsoft, Samsung ve Blackberry gibi firmalardan henüz bir ses çıkmadı. New York Times’ın listesinde azılı suçlu olarak tam 60 farklı akıllı telefon üreticisinin adı geçiyor. Facebook’un bu kez bu bilgi paylaşımını “kazara” değil, anlaşmalar yaparak sağladığı söyleniyor. Dahası da var: Söz konusu sızıntılar, 2011 yılında yürürlülüğe giren ABD Federal Ticaret Komisyonu yasasıyla suç olmaktan çıkıyor. Çünkü ister istemez bu cihazları kullanırken bilgi paylaşımına onay veriyoruz. 

Facebook’un Cambridge Analytica skandalından sonra bilgi hırsızı olan uygulamaları temizlemeye başlaması, şirketin itibar kayıplarına karşı başlattığı bir hareketti. Eğer son raporlara ilişkin bir açıklama yapılmazsa, kazandığından fazlasını kaybedebilir. 

Raporları kaleme alan New York Time muhabirlerinden biri, bir adet Blackberry cihazla Facebook hesabına giriş yapıyor. Listesindeki 550 arkadaşının da bilgileri dahil olmak üzere kendi bilgileri, cihazdaki “hub” adı verilen bir uygulama ile Blackberry’nin eline geçiyor. Şimdi sıkı durun; bu listedeki 550 kişinin oluşturduğu ağ sayesinde tam 295 bin Facebook kullanıcısının kişisel bilgileri ele geçiriliyor. Konu hakkında Blackberry’nin Android ile çalışan yeni cihazlarının kullanılmadığı belirtiliyor. Fakat 60 firma olduktan sonra ne fark eder?

Facebook’tan iddialara ilişkin ilk yanıt geldi:

Facebook’un üst düzey yetkililerinden ve Zuckerberg’in yardımcısı Ime Archibong, New York Times tarafından gündeme getirilen skandallar hakkında konuştu:

“Akıllı telefonların popülerleştiği ilk yıllarda uygulama mağazaları yoktu. Facebook, Twitter ve YouTube gibi şirketler, uygulamalarını insanlara sunmak ve talebi karşılamak adına üreticilerle doğrudan temas kurmak zorunda kaldılar. Bu çok zaman aldı ve Facebook herkese ulaşamadı. Bu açıkları kapatmak için şirketlerin işletim sistemlerinde Facebook ve benzeri deneyimleri sunmaları için API’ler tasarladık. Son 10 yılda yaklaşık 60 şirket (Amazon, Apple, Blackberry, HTCi Microsoft ve Samsung gibi) bu hizmetlerimizi kullandı.”

Üreticilerin “Facebook benzeri deneyimler” sunmalarını sağlayan ve insanların sosyal medyaya erişmelerini sağlayan bu uygulamalarla, tarihin en büyük bilgi akışı gerçekleştirilmiş olabilir. Zira Facebook, uygulamasını insanlara kullandırmak ve daha çok reklam almak için üreticilere kullanıcı bilgileriniz teklif etmiş gibi görünüyor. 

Buralara fena karışacak, şimdiden bilginiz olsun dostlar. Detaylar geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz, takipte kalın.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/facebook-apple-samsung-cambridge-analytica-user-data-and-their-friends-data/
41
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
41
4
2
2
0