Facebook, Araştırmacıların Gizlilik Korumalı Verilere Erişmesini Sağlayacak

7
4
1
0
0
Son zamanlarda adı sık sık skandallara karışan Facebook, güvenlik için kurulan araştırma programında, kullanıcıların özel bilgileri açığa çıkmayacak şekilde gizlilik korumalı verileri paylaşacak.

Facebook bugün, gizlilik korumalı verileriyle ilgili bir duyuru yaptı. Social Science One ve Social Science Research Council (SSRC) tarafından 11 ülkede 30 enstitüden 60’ın üzerinde araştırmacı seçildi. Facebook, araştırmanın bağımsızlığını koruması için bulgulara direkt olarak etki etmeyeceklerini söyledi.

Facebook, geçtiğimiz bahar ayında yaptığı duyuruda, seçimlere sosyal medyanın rolü üzerine yapılacak bir çalışmayı destekleyeceğini ve seçilecek olan veri setlerini temin edeceğini söylemişti. İlerleyen haftalarda şirket, veri paylaşım altyapısı kurmuştu.

Facebook, araştırmanın güvenilirliğine şüphe düşürmeden, kullanıcıların yeniden tespit edilmemesinden emin olmak için işlenmemiş verilere istatistiksel kirlilik enjekte eden farklı gizlilik tekniklerini test ettiğini söylemişti. Şirket buna olarak araçlarının, bir araştırmacının yapabileceği sorgu sayısını sınırladığını ve gizlilik korumalarını aşmalarını engellediğini söylemişti.

Social Science One ve SSRC tarafından seçilen araştırmacılar, Facebook ve Instagram verilerindeki paylaşımları ve haberlerin popülerliğini takip etmek için CrowTangle’ın API’sini kullanabilecekler. Araştırmacılar ayrıca Facebook’un Ad Library API’ına da erişim sağlayabilecekler. Böylece politikayla ilgili reklamlar hakkında ve ABD, Birleşik Krallık, Brezilya, Hindistan, Ukrayna, İsrail ve AB ülkelerindeki sorunlar hakkında bilgi edinebilecekler.

Özel Projeler Kıdemli Başkanı Elliot Schrage yayınladığı blog yazısında “Umarız bu girişim, halkın, sosyal medyanın seçimlere ve demokrasiye etkisini anlamasını derinleştirecek. Facebook ve diğer şirketlere ürünlerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olacak” dedi.

Facebook, araştırma programına, Cambridge Analytica skandalından yaklaşık bir sene sonra başlamıştı. Yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısının etkilendiği bu skandal sonrası Facebook, Cambridge Analytica ve onun üst firması olan SCL Group’u 2018’in Mart ayında askıya almıştı.  

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/04/29/facebook-lets-select-researchers-access-privacy-protected-data/
7
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
4
1
0
0