Facebook, Kuş Boyutunda Dronelar ile İnternet Dağıtacağı Projesini Durdurdu

13
9
1
1
0
Facebook 2017 yılında başladığı, Catalina ismi verilen ve uzak yerlere internet götürmesi planlanan projesini durdurdu.

Facebook Aquila projesinden önce, uzak yerlere internet götürebilmek için kuş boyutunda dronelar kullanacağı bir proje duyurmuştu. Catalina ismi verilen proje, 2017 de başlamıştı ancak 2018’in ortalarında Aquila projesi yüzünden projeye devam edilmemişti. Catalina ismi California adasında, eskiden haberleşme için kullanılan güvercinlerin isminden geliyordu. Facebook Catalina’nın taşıyacağı internete “pigeonet” (İngilizce güvercin olan 'pigeon' ve internet kelimelerinin birleşimi) demişti ama projedeki droneların boyutu bir serçe büyüklüğündeydi.

Eğer hayata geçseydi pigeonetin nasıl olacağını bilmiyoruz ama söylenenlere göre geleneksel mobil altyapı ile insanların telefonlarına bilgi aktarmak amaçlanacaktı. Ama tabii ki insanların mobil ağlarını tamamıyla gereksiz kılmayacaktı.

Kullanıcılar video yüklemediği ya da yüksek çözünürlüklü görseller açmadıkları sürece, yavaş bir internet bağlantısı da olsa pigeonet kullanılabilecekti. Projenin amacı uzaklardaki insanlara video izletmek, görseller göstermekti. Aslında şirket aynı zamanda kendi platformunu kullandırmayı amaçlıyordu. Yani pigeonet kullanarak Messenger kullanabilecektiniz ama Youtube veya Netflix gibi platformlar muhtemelen kullanılamayacaktı.

Şirketin projelerinin kendi uygulamalarını kullandırmak üzerine olması yeni bir şey değil. Hatırlarsanız zamanında ücretsiz hizmet veren ‘0.facebook’ (Facebook Zero) vardı. Bu proje bir dönem birçok insanın sosyal medya ile tanışmasına neden olmuştu.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/03/30/facebook-bird-size-internet-drones/
13
9
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
9
1
1
0