Facebook, Meme Kanseri Paylaşımını Sansürledi!

0
0
0
0
0
Gerçekleştirdiği sansür uygulamalarıyla sık sık eleştiri alan Facebook, yaşan son olayda; Fransız bir haber sitesinin meme kanseriyle ilgili yaptığı habere dair paylaşımın engellenmesiyle yine tepki topladı.

Facebook, göğüs kanseri ve mamografi ile ilgili bir haber paylaşımını, içerdiği çıplak kadın göğsü fotoğrafı nedeniyle sansürlemişti. Uyguladığı bu sansür yüzünden birbirinden sert eleştirile maruz kalan Facebook, bir özür mesajı yayınladı ve kaldırdığı paylaşımı tekrar yerine koydu.

Bildindiği gibi Facebook, yayınladığı topluluk standartları ile, çıplak fotoğrafların bulunduğu, ya da farklı cinsel içeriklere sahip olan paylaşımların yapılmasını yasaklıyor. Her ne kadar bir kadının bebeğini emzirdiği ya da geçirdiği meme ameliyatıyla ilgili paylaşımları bu kuralın dışında tutsa da, Facebook zaman zaman gerçekleştirdiği ilginç uygulamalarla sansür eleştirileri almaya devam ediyor. 

Yaşanan bu son olayda, Fransız bir haber kanalının Facebook sayfasında paylaştığı meme kanseri haberi, içerisindeki görselde mamografiye girmekte olan bir kadının meme uçlarından biri görünüyor olmasından dolayı, Facebook moderasyonu tarafından kaldırılmış. Daha önce de kimi yağlı boya tabloların fotoğraflarını cinsellik içerdiği gerekçesiyle yasaklayan Facebook, Vietnam Savaşı sırasında çekilmiş şu fotoğrafı da, yine aynı gerekçeyle sansürlemişti:

İnternet ve özellikle sosyal medya, her yaştan, birçok kültür ve inanç çevresinden insanı bir araya getiren unsurlar. Dolayısıyla Facebook ve benzer oluşumların, pornografi, şiddet veya cinsellik barındıran içerikleri filtrelemesinden daha doğal ve daha doğru bir durum söz konusu bile olamaz. Ancak Facebook, artırarak uyguladığı faşizan sansür anlayışını nerdeyse seksizme dönüştürmek üzere. Zira her gün rastlayabileceğiniz nefret söylemi ya da şiddet görüntüleri içeren yüzlerce içeriğe karşı sergilemediği tutumu çıplaklığa karşı sergilemesi, Facebook’un bu yönde de eleştiriler almasına yol açıyor. Seksizm, sapıklıktır arkadaşlar. 

Kaynak : http://www.theverge.com/2016/10/12/13241486/facebook-censorship-breast-cancer-nipple-mammogram
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0