Facebook, Siteyi Çalışır Halde Tutmak İçin Trilyonlarca Ayarı Aynı Anda Nasıl Yapıyor?

28
10
5
3
1
Aylık tekil kullanıcısı 2 milyarı geçmiş olan Facebook'un tahmin edersiniz ki milyonlarca sunucusu mevcut. Peki, bu sunucuların ayarları her gün nasıl yapılabiliyor?

Facebook gibi 2 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya sahip bir sosyal medya platformunuz varsa; her gün değiştirmeniz gereken binlerce farklı ayar olacaktır. Üstelik buna her gün kontrol edilmesi ve işlerin yolunda gidip gitmediğini görmeleri gereken trilyonlarca farklı ayar da dahil.

Birçok devasa şirket gibi Facebook da tüm bu işlerin yetişmesi için gereken insan gücüne sahip değil. Moderasyonun gerekli idari işlere yetişemediğini bildiğimiz Facebook, tüm bu süreçle başa çıkabilmek için Location Aware Delivery (Bilinçli Konum Teslimatı) adında bir işlem sürecini devreye soktu. Bir süre önceye kadar Zoo Keeper adında bir açık kaynak yazılım kullanan şirket, bu yazılımdan vazgeçti. Nitekim sistem gecikmelere sebep oluyordu. LAD teknolojisi ise bu kontrol sürecini 10 kat daha hızlı gerçekleştiriyor.

LAD'in çalışma prensibi basitçe şu şekilde: LAD, sunucuların kontrolü için aynı anda milyonlarca farklı sunucuya çalışan kodları ve ayarları gönderiyor. Birebir kontrolünü sağlayarak sistemde bir aksaklık olup olmadığını belirleyerek raporluyor. Messenger için ayrı, Facebook için ayrı, yan uygulamalar için ayrı ayrı çalışıyor ve bu sayede herhangi bir gecikme yaşamıyor. Bu sayede her gün milyonlarca farklı sunucunun bakımı ve incelemesi yapılabiliyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2018/07/19/how-facebook-configures-its-millions-of-servers-every-day/
28
10
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
28
10
5
3
1