Facebook'ta Engellenen Kişilerin Sizlere Mesaj Gönderebilmesini Sağlayan Yeni Bir Hata Keşfedildi

5
3
3
2
0
Geliştirme sürecinin bir parçası olan yazılım hataları, kimi zaman bir kişiyi bile etkilemezken, kimi zaman ise milyonlarca kullanıcıya etki ediyor. Facebook’ta yeni keşfedilen bir “Kişi engelleme hatası” ise bunun kısa bir örneği.

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya mecralarından birisi olan Facebook; haliyle milyonlarca farklı düşünceden, etnik kökenden ve karşıt fikirden insana ev sahipliği yapıyor. Bu da engellemek isteyebileceğiniz çok fazla sayıda kişi anlamına gelebilir. Peki, engelleme özelliği çalışmasaydı ya da bu fonksiyonda bir hata meydana gelseydi ne yapardık? Son yaşanan hadise, bu soruya biraz ışık tutabilecek türden.

Facebook Haber Merkezi’nden bugün yayınlanan bir yazıda, hata nedeniyle etkilenmiş olabilecek kullanıcılardan özür dilendi. Çünkü platform üzerinde meydana gelen bir sorun, kişilerin engellenmiş olmasına rağmen bazı verilerinize halen daha erişebilmesini sağlıyordu. 29 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında meydana gelen hatanın düzeltildiği belirtilirken, hataya neyin sebep olduğu ve engellenen kişilerin hangi içeriklere erişim sağlayabildiğine dair ayrıntılı bilgi verildi.

Facebook algoritmasına göre, bir arkadaşınızı engellediğiniz zaman o kişi arkadaş listenizden hemen kaldırılır. Tabi yaşanan arızadan sonra engellenen kişilerin engelinin kalkması gibi bir durum söz konusu olmadı. Hata bunun yerine, arkadaş listenizdeki kişilerle beraber yaptığınız paylaşımları, herkese açık olan paylaşımları veya arkadaşlarınızın kendi arkadaşlarıyla yaptığı paylaşımları engelli kişilerin görmesini sağladı.

Facebook’a göre, yaşanan olay ile birlikte engellenen kullanıcıların Messenger üzerinden kendisini engelleyen kişilerle irtibata geçmesi de mümkündü. Eğer aniden şiddet içerikli veya hakaret içeren bir mesaj aldıysanız, engellediğiniz halde karşıdaki kişinin sizlere nasıl mesaj gönderdiğini bilmiyorsanız, artık buna neyin sebep olduğunu öğrendiniz demektir.

Söz konusu hatadan etkilenen herkesi tespit eden Facebook, bu kullanıcılara az önce bahsettiğimiz bildirimlerden gönderdi. Bu bildirim metninde, hata giderildikten sonra tüm engelleme verileri eski haline dönse bile kullanıcılardan engellenen kişiler listelerini kontrol etmeleri ve tüm ayarların normal olduğundan emin olmaları istendi. Facebook’un böyle bir hatayı fark etmesi ve düzeltmesi elbette iyi bir şey ancak şirket son zamanlarda gizlilik konusunda epeyce eleştiri alıyor. Çünkü özel verilerin ihlali konusunda Facebook gittikçe tehlikeli olmaya başladı.

Kaynak : https://www.slashgear.com/facebook-unblocking-bug-broke-privacy-settings-for-800k-people-02536332/
5
3
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
3
2
0