Facebook'un Türkiye Vergileri, Reklamverenlerin Cebinden Çıkacak

18
10
3
3
0
1 Nisan 2019 itibarıyla Facebook ve bağlı servislere verilen reklamlardan %18 KDV kesilmeye başlandı. Fakat Facebook'un Türkiye'de resmi bir varlığı bulunmadığından bu vergiler reklamverenlerin cebinden çıkıyor.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un Türkiye’de on milyonlarca kullanıcısı bulunuyor ve şirketin geçtiğimiz yıl Türkiye’de 2.5 milyar TL ciro elde ettiği tahmin ediliyor. Facebook’un gelirlerinin neredeyse tamamı reklamlardan oluşuyor ancak şirket, Türkiye’de resmi bir varlığı bulunmadığından ülkemizde herhangi bir vergiye tabi tutulmuyor.

1 Nisan 2019 itibarıyla Türkiye, Facebook’u resmi olarak vergilendirmeye başladı. Buna göre Facebook, Instagram, Messenger ve Marketplace üzerinden verilecek olan reklamlardan %18 KDV alınıyor. Ancak Facebook’un Türkiye’de resmi bir varlığı bulunmadığından bu KDV beyanı, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) iletilmek üzere Facebook Ireland Ltd. için yapılıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Facebook’un Türkiye’deki yalnızca 2018 cirosu 2.5 milyar TL düzeyinde. Devletin bu ciro üzerinden %18 KDV alması, yaklaşık 450 milyon TL’lik bir gelir elde etmesi anlamına geliyor. Ancak Facebook, Türkiye operasyonlarını İrlanda üzerinden yürüttüğünden vergiler Facebook’un cirosundan değil reklam verenlerin cebinden çıkacak.

Facebook’un resmi verilerine göre Türkiye’de 43 milyon Facebook, 38 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor. Ayrıca yine aynı verilere göre Türkiye’de 2 milyona yakın orta ve küçük ölçekli şirketin Facebook’ta bir işletme sayfası bulunuyor. Üstelik yalnızca işletme sayfaları değil, tüm Facebook sayfaları bir şekilde etkileşimi artırmak için reklam paylaşımında bulunuyor.

Vergilendirme Facebook üzerinden değil, reklamverenler üzerinden gerçekleştirileceğinden reklam verenlerin masrafları da artmış olacak. Facebook, konuyla ilgili olarak kullanıcılara gerçekleştirdiği bildirimde; Facebook, 1 Nisan 2019 itibarıyla Türkiye Katma Değer Vergisi almaya başlayacaktır. Doğru şekilde vergilendirildiğinizden emin olmak için KDV numaranızı (Vergi Kimlik Numarası) ekleyin ve kendiniz KDV beyanında bulunacağınızı onaylayın.” sözlerine yer verdi.

Kaynak : https://www.haberturk.com/facebook-turkiye-vergi-kapsamina-alindi-2426683-teknoloji
18
10
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
18
10
3
3
0