Facebook'un Yapay Zekası, Poker Şampiyonlarını Alt Etmeyi Başardı

14
5
2
1
0
Yapay zekânın insanlara üstünlük kurabildiği oyunlara bir yenisi daha eklendi. Daha önce özellikle CS: GO gibi rekabet ortamı çok geniş olan bir oyunda yapay zekânın örneklerini görmüştük. Bu sefer alışılmış oyunların dışına çıkarak poker oynayan bir yapay zekâ, işin uzmanlarını alt etmeyi başardı.

Facebook’un geliştirdiği Pluribus, Texas Hold’em profesyonellerini alt etmeyi başaran ilk yapay zekâ oldu. Poker oyunu, zaman zaman yapay zekâların performansını test etmek amacıyla kullanılıyor.

Pluribus, poker oynayarak 1 milyon dolardan fazla kazanan 15 insandan daha iyi performans sergiledi. Bu profesyoneller arasında, 2000 World Series of Poker şampiyonu Chris Ferguson ve 4 kere World Poker Tour’u kazanan Darren Elias gibi isimler bulunuyor.

pluribus

Facebook, Pluribus’un bir test sırasında üst üste iki insandan fazlasını alt etmeyi başaran ilk yapay zekâ olduğunu söylüyor. Araştırmacılara göre Pluribus’un insan performansını geçmesi, 20 saat gibi kısa bir sürelik antrenmanın sonucu.

CS: GO, Dota II ve Starcraft II gibi oyunlar için geliştirilen yapay zekâlar gibi Pluribus da kendisine karşı maçlar oynayarak antrenman yapıyor. Bu şekilde yaptığı 20 saatlik antrenmanın sonunda da daha önce belirttiğimiz gibi işinin en iyisi insanların performansını geride bırakabiliyor.

Pluribus, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Facebook iş birliğiyle Strategic Machine, Strategy Robot ve Optimized Markets şirketlerinden destek alınarak geliştiriliyor.

Araştırmacılar tarafından yapılan testlerde Pluribus, 5 insan ve 1 yapay zekâ bulunan bir maçın yanı sıra 5 yapay zekâ ve 1 insan bulunan maçtan da galibiyetle ayrıldı. Bu oyunlarda kullanılan her fiş 1 dolar ediyor olsaydı Pluribus, tur başına 5 dolar kazanacak ve bir saatin sonunda 1.000 dolarla masadan ayrılmış olacaktı.

Aslına bakarsanız Pluribus, sıfırdan yaratılmış bir yapay zekâ değil. Carnegie Mellon’ın 2017 yılında geliştirdiği Libratus isimli yapay zekânın üzerine kurulu ancak Pluribus'ta bazı ek özellikler yer alıyor. Bu özelliklerden bir tanesi de oyunun ilerleyen safhalarında yapılması muhtemel hareketlerin doğuracağı sonuçların değerlendirilmesi için geliştirilen bir arama algoritması.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/07/11/facebooks-ai-beats-human-poker-champions/
14
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
5
2
1
0