Facebook ve Instagram, Küçük Yaştaki Çocukların Zarar Görmemesi İçin Yeni Çözümler Üretiyor

6
6
5
1
0
Son dönemlerde, küçük yaştaki çocukların çok erken yaşlarda sosyal medya kullanmaya başlamaları, Facebook ve Instagram gibi markaları yeni düzenlemeler getirmeye itti.

Facebook ve Instagram, çeşitli durumlarda moderatörler tarafından şüpheli bulunan hesapların kilitlenmesi konusunda oldukça katı davranıyorlardı. Daha önceleri şirketin politikaları gereği reşit olmayan kişilerin tespit edilmesi için kullanıcıların öncelikle rapor etmesi gerekliydi. Fakat TechCrunch’dan gelen haberlere göre Facebook, “operasyonel” bir değişiklik yaparak reşit olmayan kullanıcıların hesaplarının otomatik olarak tespiti ve kilitlenmesi için bir dizi önlem aldı. Buna göre hesapları kilitlenen ve reşit olduklarını iddia eden 13 yaşın üstündeki hesap sahipleri, devlet tarafından verilmiş kimliklerinin resimlerini şirkete bildirerek kanıtlayabilecekler.

Facebook’un bu kararı almasının ve açıklamasının ardında aslında bir belgesel yapımı yatıyor. İngiltere’nin Channel 4 kanalındaki Firecrest Films tarafından yapılan ve İrlandalı bir gazeteci tarafından yönetilen belgeselde, Facebook’un içerikleri hakkında bazı bilgiler veriliyor. Bu haberi Dublin'deki CPL Resources adlı üçüncü taraf bir firmadan duyan Facebook, hemen politikalarını değiştirerek konuya açıklık getirmek istemişti.

Söz konusu belgeselde yer alan bilgilere göre şirket 13 yaşın altındaki kullanıcıları bilerek görmezden geliyor ve onların reşit olup olmadıklarını herhangi bir şekilde sorgulamıyor. Ayrıca söz konusu raporda aşırı sağ siyasi grupların diğer sayfa ve hesaplara göre çok daha zor silindiği, Facebook’un bu konuda da eşit davranmadığı belirtilmiş.

Facebook’un 13 yaşın altındaki çocukların verilerini toplamak için ebeveynlerin rızasını gerektiren “ABD Çocuk Gizliliği Koruma Yasaları”nı temel alarak çalıştığı biliniyor. Gelen bu değişiklik ile birlikte 13 yaşın altındaki çocukların hesapları askıya alınarak onların sosyal medya ile daha az vakit harcamaları sağlanacak.

Günümüzde reşit olmayan çocukların bu tür platformlara kaydolmasını sağlamak için COPPA (Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası) kullanan ve legal görünen birçok uygulama bulunuyor. Bunlardan birisi olan ve şarkılar eşiğinde dans edilmesini sağlayan Musical.ly, bu açıdan aslında yetişkinler için daha uygun bir uygulama.

Bu şirketin CEO’su Alex Zhu, kendilerine yöneltilen ve COPPA kanunlarını ihlal ettiklerini belirten suçlamaları inkar ve reddetmiş olmasına rağmen uygulama içerisinde küçük yaşta çocukların yer aldığı gözlemlenebiliyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2018/07/19/facebok-under-13/
6
6
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
6
5
1
0