Sahte İçkiyi Tadarak Tespit Edebilen 'Yapay Dil' Üretildi

12
7
2
1
0
Bilim insanları, öncelikli hedefi sahte alkol ticaretinin önüne geçmek olan yapay dil üretmeyi başardılar. Cihaz, farklı viskilerin tatlarını ayırt edebilmesinin yanı sıra birçok alanda da işe yarayabilir.

Glasgow Üniversitesi'ndeki bilim insanları, sahte alkol ticaretini azaltmaya yardımcı olacak yapay dil ürettiler. Ürettikleri yapay dil cihazı, kullanıcılarına her viski türü arasındaki en ufak tat farkını bile göstermeyi amaçlıyor. Cihazın tasarımı, viskinin tadımını sağlamak için altın ve alüminyumun optik özelliklerinden yararlanıyor.

Yapay dil; dama şeklinde dizilmiş, normal mikroskopla görülemeyecek kadar küçük alüminyum ve altın dilimlerini tat alıcıları olarak kullanıyor. Ekip, insanda bulunan tat almaçlarından yaklaşık 500.000 kat daha küçük olan tat alıcılarına viski örnekleri döktü. Daha sonra bu alıcıların alkolle kaplı hâlde iken nasıl ışık emdiklerini ölçtüler.

Yapay dil

Yapay dildeki metallerin ışığı nasıl emdikleri hakkındaki ince farklılıkların analizi, ekibin farklı viski türlerini tanımlamasına izin veriyor. Ekip, 3 farklı viskiyi yapay dil ile örnekledi. Cihaz, viskiler arasındaki tat farkını %99 doğrulukla bulmayı başardı.

Cihaz, bunun da ötesine geçmeyi başardı ve farklı varillerde olgunlaşan aynı viski türü arasındaki ince tat farklılıklarını da yakalamayı başardı. Kullanılan viskiler, varillerde 12, 15 ve 18 yıl bekletilmişti. Yapay dilin sahte alkolü ortaya çıkarabilmesi için yapılan çalışmalar bir yanda devam etse de bu cihaz, farklı kullanım alanlarına da sahip olabilir.

Cihaz, gıda güvenliği testlerinde, kalite kontrolünde hatta taşınabilir ve tekrar kullanılabilir bir tat algılama yönteminin yararlı olacağı herhangi bir alanda kullanılabilir. Araştırma, Glasgow Üniversitesi ve Strathclyde Üniversitesi'ndeki mühendisler ve kimyagerler tarafından yapıldı. Ekip ayrıca Leverhulme Trust, Mühendislik ve Fiziksel Bilimler Araştırma Konseyi ve Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi tarafından finansal olarak desteklendi.

Kaynak : https://www.slashgear.com/artificial-tongue-is-meant-to-taste-whiskey-08586684/
12
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
7
2
1
0