Farklı Yıldızlardan Gelen İlk Ziyaretçimiz Esrarengiz Oumuamua’nın Ne Olduğu Kesinleşti

91
10
8
4
4
Geçtiğimiz yıl astronomların ağzını açık bırakan, dünyaya duyurduklarında da herkesi şaşırtan bir gelişme yaşandı. Tarihte ilk defa yıldırlararası dolaşımda olan bir cisim Güneş Sistemi’nden geçerken görüldü. Garip şekli ve yapısı dolayısıyla bu cisim kafaları fazlasıyla karıştırdı.

Zaman zaman uzaylı teorilerine malzeme olacak gelişmeler yaşanır. Geçtiğimiz yıl ise bu gelişmeler arasında belki de en çok şüpheyi uyandıran bir olay yaşanmıştı. Bilim insanlarının tespit ettikten sonra Oumuamua adını verdikleri, ince uzun fiziğe sahip ve garip nesne hiç beklenmedik bir şekilde başıboş olarak dolaşıyordu. Böylesine büyük bir nesnenin kontrol dışında bir yıldızın çekim alanına girip dönmeye başlamaması çok garipti. Güneş’in çekim alanına giren ve kısa bir süre yörüngede seyahat eden cisim, tabiri caizse savrularak uzaklaştı. Şimdilerde ise gözlemlenebilir mesafenin sınırına yaklaşmak üzere. 

Astronomlar elbette böyle bir nimeti kaçıramazlardı. Elde ne kadar veri varsa toparlandı ve yeni araştırmalar yapılmaya başlandı. Dünya bu cismin sırrını fazlasıyla merak ediyordu. Kuyruklu yıldız mı yoksa bir asteroid mi olduğu konusundaki tartışmalar alevlenmişti.

Oumuamua’nın anlamı “izci” ya da “uzaktan gelen haberci” demekti. Bilim insanları Ekim 2017’den beri yaptıkları araştırmalarda da en nihayetinde bazı açıklamalara ulaştılar. Yakın zamana kadar bu garip şekilli nesnenin sınıflandırılması bile bir sorundu. Şimdi ise bu konuda tatmin edici bir cevap geldi. 

İtalyan astronom Marco Micheli liderliğindeki bir araştırma ekibi, çalışmalarını bu hafta Nature dergisinde yayınladı. Ekip, nesnenin doğasını en iyi şekilde belirlemek için yakınımızdan geçerken çizdiği yörüngeyi ve hızını incelemişti. Oumuamua'nın yüksek hızının sadece Güneş’in yerçekimiyle değil, içindeki gazların salınmasının sonucunda olduğuna ulaşıldı.

Bilindiği üzere kuyruklu yıldızların uçmalarını sağlayan şey de içlerinde gaz yığınlarının dışarıya çıkmalarıdır. Araştırmacılar söz konusu cisimdeki gazın karbonmonoksit, karbondioksit ve sudan oluştuğuna dair kanıtlar buldular. Başlangışta bu gazların cismin hızına olan etkisi çok da belli olmuyordu. NASA’nın Kaliforniya’daki  Jet Propulsion Laboratuvarı'nda yönetici olan Paul Chodas’a göre bu etki sonunda gözlemlenebildi. 

Oumuamua'nın bir kuyruklu yıldız olduğuna dair kanıtların sayısı artsa da, diğer tüm teorilerin de aksini kanıtlamak gerekiyor. Micheli’ye göre elimizdeki en net veriler onun bir asteroid olduğunu gösteriyor. Onu bir asteroid olarak tanımlamak, yıldızlararası seyahatinin hala çözülemeyen gizemi hakkında pek çok soruyu bize bırakacak.  

Her ne kadar henüz onu kesin bir şekilde kuyruklu yıldız olarak tanımlayamasak da gelinen son noktada en net açıklamanın bu olduğu aşikar.  Hatta bilim insanları, onun alışılmışın dışındaki “kuyruk” yapısını yeni bir teori haline getirebilir. Sonuçta insanoğlu uzaydaki bütün sürprizlerle karşılaşmış değil. 

Oumuamua'nın nereden ve neden geldiğini hala bilmiyoruz. Tamamen savruk bir şekilde hareket ettiği için geçmişini aydınlatmak oldukça zor. Gelecekte bu garip cisim hakkında konuşacak çok fazla şeyimiz olacaktır.

Kaynak : https://interestingengineering.com/we-finally-have-answers-about-last-years-mysterious-interstellar-space-rock
91
10
8
4
4
Emoji İle Tepki Ver
91
10
8
4
4