FBI Yeniden Bir iPhone'un Şifresini Kırmak İstiyor!

0
0
0
0
0
Suçluların bilgilerine ulaşmak için sürekli Apple ile savaşan FBI, yeni bir iPhone ile karşı karşıya.

Amerikan Hükümeti ve dünyanın en büyük teknoloji şirketi arasında yeni bir savaş daha çıkıyor. Bu yıl Şubat ayında terörist Rizwan Farook’un iPhone 5c telefonunun şifresini kırıp terörist organizasyonlarla ilgili bilgileri ele geçirmek isteyen FBI, Apple’dan destek istemiş, kabul edilmeyince de davalık olmuşlardı. Dava sonucunda Apple yetkilileriyle anlaşmaya varılmış ve açıklamalarında sadece bir teröristin telefonunu açacaklarını, geri kalan hiç bir kullanıcının telefon ve kişisel bilgilerine kesinlikle dokunulmayacağı söylenmişti.

Bu günlerde özel FBI ajanı Rich Thorton’un yaptığı açıklamada Minnesota AVM’de 10 kişiyi bıçaklayıp polis tarafından öldürülen İşid’li terörist Dahri Adan’ın iPhone’unun ele geçirildiğini ve şifresinin kırılması için çalışmalara başlandığını söyledi.

iPhone modeliyle ilgili bilgi vermeyen ajan, yasal ve teknik yollardan telefondaki bilgilere ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Telefonun modelinin ne olduğu ise yüksek önem taşıyan bir konu. 2014 sonrası iPhone ve iPad’ler iOS 8 ile Apple tarafından bile deşifre edilemiyor.

 

Önceki iPhone 5c şifresinin çözülmesi için dava sonucunda FBI, Apple’dan telefonun şifresini farklı kombinasyonlar deneyerek çözecek bir yazılım yazmasını istemişti. Bu yazılım normalde 10 denemeden sonra kilitlenen iPhone’un kilitlenmesini önleyerek sonsuz sayıda denemeye izin vermesini sağlıyordu. Bu şekilde de şifre sonuçta kombinasyonlar denenerek bulunmuştu. Bir sonraki nesilden başlamak üzere iPhone’lara eklenen yeni bir donanımsal güvenlik parçası, hafızanın üzerine yazılmasını engelleyerek bu yöntemi geçersiz kıldı ve yeni iPhone’lar üreticisi tarafından bile artık kırılamaz oldu.

Rich Thorton, telefonun sahibi Dahri Adan’ın tüm hesaplarını ve cihazlarını incelemeye aldıklarını söyledi. Buna rağmen eğer telefon iPhone 5c’den daha yeni bir sürüm ise Apple ile hükümet yine davalık olacak gibi gözüküyor.

Kaynak : https://www.wired.com/2016/10/fbi-wants-crack-another-dead-terrorists-locked-iphone/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0