Felçli Hastalara Dokunma Hissi de Kazandıran Protez Kol Geliştirildi!

0
0
0
0
0
Pittsburg Üniversite'sinden bir grup araştırmacı, felçli bir hastanın dokunma ve hissetme kabiliyetlerini geri kazanmasını sağlayan bir protez kol geliştirdi.

Amerika’da geliştirilen yeni protez kol sayesinde, kişi, beyniyle verdiği komutlarla, temel el ve kol hareketlerini yapabilirken, dokunduğu nesneleri de hissedebiliyor.

Protez uzuvlar günden güne gelişmekte olan bir teknoloji alanı. Bu teknoloji, her ne kadar mekanik olarak bugüne dek oldukça başarılı bir gelişim süreci geçirmiş olsa da, bir şey hep eksikti; "dokunma hissi".

İşte bu eksiği gidermek üzerine Pittsburg Üniversitesi’nden Robert A. Gaunt’un liderliğinde bir dizi çalışmalarda bulunan araştırmacılar, 28 yaşındaki felçli bir hastanın dokunduğu nesneleri hissetmesine olanak sağlayan bir protez kol geliştirdiler.

Araştırmacılar önce hastanın beyninin uzuvlardan gelen sinyalleri algıladığı bölümlerine, her biri yaklaşık bir gömlek düğmesi büyüklüğünde olan mikro-elektrotlar yerleştirmişler. Ameliyattan önce yapılan beyin taramasında, hastanın beyninde avuç içi ve parmaklara dair işlem yapan noktalar saptanmış ve mikro-elektrotların dizileceği sıra bu şekilde belirlenmiş.

Ameliyattan sonra ise bir bilgisayarın da yardımıyla, algıladığı sinyalleri beyne ulaştıran mikro-elektrotlar, hastanın protez kol sayesinde dokunma hissine kavuşmasını sağlamışlar. Burada en önemli olan nokta ise; protezin doğal bir dokunma hissi yaratıyor olması. Zira yapılan testlerde hasta, dokunduğu nesnelerin ne olduğunu %80 oranında doğru tahmin edebilmiş. Ayrıca basıncı ve nesnelerin yoğunluğunu da hissedebilen hasta, sıcak ile soğuğu ise henüz ayırt edemiyor.

Teknolojinin belki de en gerekli, ya da işe yaramasını en çok dileyeceğimiz alan olan sağlık alanındaki bu gelişme, araştırma ekibinin başında bulunan Robert a. Gaunt tarafından en güzel şekilde tarif edilmiş: “Amacımız doğal bir kol gibi hareket edebilen ve dokunma hissine sahip bir kol geliştirmek. Henüz bu amaca ulaşmamıza uzunca bir zaman olsa bile, harika bir başlangıç yaptık.”

Kaynak : http://gizmodo.com/brain-implant-allows-paralyzed-man-to-feel-objects-with-1787800112
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0