Fiat-Chrysler Automobiles, 4.8 Milyon Aracı Geri Çağırmaya Hazırlanıyor

5
3
1
1
0
Otomobil dünyasında geri çağırma olaylarını sık sık duyuyoruz. Bu halkanın son kurbanı ise milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kalan Fiat-Chrysler oldu.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Fiat-Chrysler Automobiles'in “Güç Aktarım Kontrol Modülleri” üzerinde meydana gelen yazılımsal bir hata nedeniyle, ABD’de 4.8 milyon aracın geri çağırılacağı açıklandı. Tespit edilen bu yeni hata yazılım yükseltmesinden kaynaklanırken, aracın seyir halindeyken kontrolünün kaybedilmesine neden olma ihtimalinden ötürü geri çağırma işlemine mecbur kalındığı belirtiliyor.

Konuya biraz daha açıklık getirmek gerekirse, Fiat-Chrysler Automobiles'in (FCA) seyir kontrolü modüllerinde meydana gelen bir hata söz konusu. Aracın seyir halindeyken bu özellik aktifken aniden frenler çalışabiliyor ya da kontrolden çıkabiliyor. Hatırlayacak olursanız bu hatanın benzeri birkaç yıl önce ani hızlanma şeklinde Toyota’nın bazı modellerinde meydana gelmişti. FCA temsilcileri, TechRadar isimli bir kaynağa verdikleri demeçte konu hakkında daha fazla ayrıntıya yer vermedi. Bahsi geçen bu geri çağırma, Chrysler Pacifica, Dodge Journey ve bazı 2014-2018 model yılları arası otomobil markaları için tehlike arz ediyor.

Arıza hakkında TechRadar’a açıklama yapan Louren Fix, bu geri çağırmanın son derece önemli olduğunu, otomobil sürücülerinden kaçının güvenlik özelliklerine dikkat ettiği hakkında endişe duyduklarını dile getirdi. Gelecekteki birçok güvenlik özelliğinin otonom araçlara öncülük ettiğini belirten Fix, aktif hız kontrol sistemi ve yaya trafiği alarmı gibi özelliklerin yeni teknolojiler ile hayatımıza girerek yolları daha güvenli hale getireceğini belirtti.

Hepimizin bildiği üzere otomobillerde bulunan otonom sistemler hayatımıza önemli bir ölçüde yön veriyor ve yardımcı oluyor. Fakat yapay zeka ve makine öğrenimi gibi ileri teknolojiler riskli hatalar yapabilmenin eşiğindeler. Hatırlayacak olursanız Mart ayında ölümcül bir kazaya karışan Tesla Model X de bir otonom sürüşe sahipti. Teknolojinin daha karmaşık hale gelmesi nedeniyle yüksek hızlarda seyreden otomobillerin en ufak hatalarda büyük kazalara yol açacağı, sürücüsüz otomobillere çağımızın ne kadar hazır olup olmadığı gibi sorular henüz yanıtlanmayı bekliyor. Tabi bunun için ileri teknoloji araçların çok zorlu testlerden geçmesi ve bizim adımıza harekete geçmeden önce en iyi şekilde sınanmaları gerekiyor.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/what-happens-when-an-automaker-recalls-48-million-cars-for-faulty-cruise-control
5
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
1
1
0