Yaklaşık 100 Yıldır Sergilenen Mumyanın Göz Doktoru Olduğu Anlaşıldı

59
6
3
2
1
Eski Mısır'da önemli bir insansanız, öldükten sonra da aynı önem verilmeye devam ediyordu. Doktorlar da Antik Mısır'daki bu önemli insanlar arasında bulunuyor.

Eski Mısırlı yöneticilerin arasından firavunlar, kraliçeler ve dini liderler ölümsüz olmaları için mumyalanarak gömülüyorlar. Son araştırmalara göre, bunların arasında bir de göz doktoru olabilir.

2200 yaşındaki bu göz doktorumuz Nespamedu olarak biliniyor. Aynı zamanda da bir din adamı olan bu doktorun, M.Ö. 300 ila M.Ö. 200 yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Üzerinde yer alan ve 5 parçadan oluşan altın levhası, boyalı yüzü ve başına takılan peruğuyla müzeye aslında 1925'ten bu yana müzede sergileniyor. İlk sergilendiği günlerde bir kadın olduğu düşünülen bu mumyanın, bir erkek olduğu ve Nespamedu adında bir göz doktoru olarak yaşadığı tespit ediliyor. 

İspanya'nın Madrid kentinde yer alan Ulusal Arkeoloji Müzesi yetkilileri, 2016 yılında mumyanın tomografisini çekmek üzere, kentteki bir üniversite hastanesiyle ortak çalışma yürüttü. Hastanede çekilen 3000 detaylı fotoğrafla derin bir araştırma süreci başladı. Sonuçlar Nespamedu'nun 55 yaşında öldüğü gösterdi.

Mumyanın altın levhalarının ve bandajlarının altında, bazı dini sembollere rastlandı. Dönemin inancında bilgelik tanrısı olarak bilinen Thoth’a dair bazı semboller de bulunyordu.

Araştırmacılar, bu doktorun Firavun'un kişisel göz doktoru olduğunu açıkladılar.

Kaynak : https://www.livescience.com/64513-pharaohs-eye-doctor-leaves-cool-mummy.html
59
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
59
6
3
2
1