Fireworks Galaksisi, Gök Bilimcileri Şaşırttı

43
2
1
1
0
NASA'nın Uzay Gözlem Evi olan NuSTAR'da bir süredir Fireworks Galaksisi izleniyordu. X-Ray kullanılarak yapılan bu gözlemlerde ortaya çıkan ışıklar yüzünden Fireworks adı verilen galakside gök bilimcileri şaşırtan bir olay yaşandı.

Gök bilimciler bir süredir Fireworks Galaksisindeki süpernovayı gözlemliyorlardı. Bunun için kullandıkları X-Ray, ortaya yeşil ve mavi görünümündeki ışıkları çıkartıyordu. Aşağıdaki fotoğrafta sağ üst köşede görünen mavi ışıklar, orada bir süpernovanın olduğuna işaret ediyordu.

Fakat bu gözlemleri yaparlarken garip bir olayla karşılaştılar. Fotoğrafın ortasında gördüğünüz yeşil ışık, 10 gün önce yapılan inceleme sırasında orada değildi. Üzerinden 10 gün geçtikten sonra yapılan gözlemlerde daha önceden orada olmayan bu yeşil ışığı görmek, gök bilimcileri şaşırttı. Gözlem yapmaya devam ederlerken bir süre sonra yeşil ışığın tekrar yok olduğuna tanık oldular. Bu son derecede sıra dışı olan durum çözülmesi gereken bir gizemi ortaya çıkarttı.

Yeşil ışık neden belirip kayboluyor?

"10 gün bu derecede parlak bir objenin belirmesi için çok kısa bir süre" açıklamasını yapan gök bilimci Hannah Earnshaw sözlerine şu şekilde devam etti: "Genellikle NuSTAR'da zaman içerisinde kademeli olarak gerçekleşen değişimleri gözlemleriz. Bu derecede hızlı değişen ve olağan dışı bir kaynağı gözlemleme şansı bulduğumuz için çok şanslıyız." 

Earnshaw'un çalışmalarına göre ortada iki seçenek var. Bunlardan birincisi, yeşil ışığın yakınlarında bir yıldızı yutan kara deliğin olabileceğini savunuyor. Maddeler kara deliğin içerisine çekilirken çok sıcak bir hal alırlar ve etraflarına X ışınları yayarlar. Bu işlem genellikle uzun bir süreçte gerçekleşir. Çünkü kara delikler yıldızlardan kademeli ve yavaş bir şekilde beslenir. Fakat bu durumda küçük bir yıldızı tek seferde yutan bir kara delikle karşı karşıya olabiliriz.

İkinci seçenek ise, X ışınlarının güçlü manyetik alanlar oluşturabilen bir nötron yıldızından gelebileceğini savunuyor. Eğer bir nötron yıldızı yeterince hızlı dönerse manyetik alanlar, maddelerin yıldızın yüzeyine gelmesini engelleyen bir bariyer gibi davranabilir. Earnshaw bu durumu "Saatte binlerce kilometre hızla giden bir atlıkarıncanın üzerine atlamaya çalışmak kadar imkansız olur" cümleleriyle anlattı. Bariyerin bazı zamanlarda güçlenmesi bazı zamanlarda zayıflaması yani hızının değişmesi bu durumun sebebi olabilir. Bariyer zayıfken X ışınları bariyerin arasından geçmeyi başarabilir. 

Sebebi her ne olursa olsun araştırmacılar, durumun sebebini tam olarak bulabilmeleri için gözlemlerine devam etmeleri gerekiyor. Eğer X ışınları tekrar gözlenebilirse, yani yeşil ışık tekrar ortaya çıkarsa nötron yıldızı teorisi daha mantıklı olacak. Tam tersi durumda olursa muhtemelen küçük bir yıldızı yutan kara deliktir.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/x-ray-fireworks-galaxy/
43
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
43
2
1
1
0