Dev Anlaşma Tamamlandı: Disney, Fox'u Rekor Bir Fiyatla Satın Aldı

85
16
12
2
2
Disney ve Comcast arasında süren çekişme, Disney'in rekor teklifi ile sonuçlandı. Disney, Fox'un yeni sahibi oldu!

2017 yılında Disney’in 21st Century Fox’u 60 milyar dolara satın aldığı ile ilgili haberleri görmüşsünüzdür. Fox News ve Fox Sports dışındaki kanalların satışı geçtiğimiz yıl gerçekleşmişti. Fox News ve Fox Sports için Disney ve Comcast arasında süren gerilim devam ediyordu. Daha 4 gün önce 2 şirket arasındaki çekişmeden bahsetmiştik. Çarşamba günü Comcast'den gelen teklife karşılık Disney, 71,3 milyar dolar nakit ve hisse senedi teklifini duyurdu. Disney, hissedarlardan vergi ödemelerini beklemediğini de söyledi. Bildiğiniz üzere Fox’un en büyük hissedarları, Murdoch ve oğulları Lachlan ve James.

Disney İcra Kurulu Başkanı Robert Iger, “21st Century Fox’un satın alınması, her iki şirketin hissedarlarına da önemli bir finansal sonuç sağlayacak ve altı aylık entegrasyon planlamasından sonra Fox’un yeterlilikleri ve mali değerinin stratejik uyumu ile daha da hevesli ve kendimizden emin olarak ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu. Comcast'in daha yüksek bir teklifle geri dönebileceği ihtimalinin bulunmasının da etkisiyle, Fox’un hisseleri % 7,1 artarak 47,43 dolara yükseldi. Disney’in hisseleri %1.1 artışla 107.40 dolara, Comcast’in hisseleri ise % 1.9 artışla 33.44 dolara yükseldi.

Disney, film yapım işletmelerinin yanı sıra, “Simpsons” ve “Modern Family" gibi yayınlardan sorumlu televizyon yapım şirketlerini de içeren varlıkların değerinin, vergi reformu ve işletme iyileştirmeleri nedeniyle Aralık ayına kıyasla artış gösterdiğini söyledi. Anlaşma, medya gruplarının Netflix ve Amazon’a meydan okuması için geliştirdiği çevrimiçi platform olan Hulu’da da Disney’in kontrol sahibi olmasını sağladı. Comcast ve Disney, Hulu'da %30, Time Warner ise %10 hisseye sahip oldu.

Iger, yapılan anlaşma ile Disney’in daha yüksek kalitede içerik oluşturmasına olanak sağlayacağını, dünya çapında artan tüketici talebini karşılamak için daha kişiselleştirilmiş ve merak uyandıran eğlence deneyimleri sunacağını söyledi. NBCUniversal'ın sahibi Comcast, Murdoch ailesinin en önemli film ve televizyon varlığı 21st Century Fox için 65 milyar dolar teklif etti. Bu anlaşma 87 yaşındaki Murdoch ve oğullarının medya imparatorluklarını küçültmek isteyerek, Fox News ve New Fox’u da satmaya karar vermeleri ile mümkün oldu.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-disney-ups-fox-counter-comcast.html
85
16
12
2
2
Emoji İle Tepki Ver
85
16
12
2
2