Foxconn, Trump’ın Emriyle ABD’de iPhone Ekranı Üretmek İçin Fabrika Açtı

10
5
2
2
0
ABD’nin radikal başkanı Donald Trump, 10 milyar dolarlık bir Apple tesisi için iPhone üreticisi olan Foxconn’u, Wisconsin bölgesinde kabul etti. Kendi sınırları içinde ürettiği ürünlerin dünyaya satılması konusunda ciddi karı bulunan ABD, Foxconn’un ekran fabrikasını Asya’dan kendi sınırları içine taşıdı.

Geçtiğimiz perşembe günü Donald Trump, iPhone’un üreticisi olan Foxconn’un ABD’de inşa ettiği bir fabrikanın açılışına katıldı. Foxconn’un CEO’su Terry Gou ile birlikte 10 milyar dolarlık yatırımın yabancı sermayeyi de ABD’ye çekeceğini söyleyen Trump, Gou’yu dünyanın en büyük iş adamlarından birisi olarak da övdü. 

Foxconn’un ABD’deki ifabrikasının inşaatında 26 farklı ABD’li şirket görev alacak. Daha önceden Çin’de bulunan Foxconn tesislerinde iPhone üretimi yapılıyordu. ABD’de kurulacak olan 20 milyon metrekarelik alana sahip yeni fabrika, LCD ekranlar üretecek ve yaklaşık 13.000 kişiye istihdam sağlayacak. Bu veriler, Beyaz Saray tarafından yaklaşık 1 yıl önce yapılan açıklamalarda sunulmuştu. Yani Apple’ın bir numaralı ortağı, ABD yönetiminden direktif almış gibi görünüyor.


Sırayla Wisconsin Valisi Scott Walker, Trump ve Foxconn CEO'su Terry Gou

ABD ve Çin arasında başlayan ticari gerilimde kazanan taraf, ABD’li şirketlerle anlaşmaları bulunan Çinli şirketler oluyor. Bu ticari savaşın en çok kaybedeni ise savaşın etkisi altında bıraktığı Türkiye gibi pazarlardaki tüketiciler oluyor. Günümüzde pek çok ürünün alternatifi bulunsa bile bu tip ataklar yüzünden ürünlerin değeri balon gibi şişiyor. Örneğin Türkiye’nin ABD’ye demir ve alüminyum yatırımına karşılık verdiği gümrük vergisi zammından sonra, ülkede araç fiyatları ciddi yükseliş kaydetti. Araç konusunda yerli otomobil üretmedikçe, alternatifsiz kalır hale geldik. Şimdilerde araba almak bir rüyaya dönüştü. Dolayısıyla en çok mağdur olan araba almak isteyen kişiler oldu.

Aynı durum, ABD’nin sınırları içerisinde bulunan fabrikalar için de geçerli olacaktır. ABD’li firmaların farklı ülkelerde ürettikleri ürünler, yasal olarak ABD’ye ithal ürün sıfatıyla giriyorlar. Atılan bu adımlarla ABD’li tüketicilerin cebi ferahlarken, ABD ile arası iyi olmayan ülkelerde -tıpkı yukarıdaki otomotivde gümrük vergisi örneği gibi- yine mağdur olan tüketiciler olacaktır.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/trump-hails-iphone-maker-foxconn-for-10-billion-wisconsin-plant-and-praises-apple/
10
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
10
5
2
2
0