Fren Pedalı Olmayan Bir Otomobil Kullanmaya Cesaret Edebilir misiniz?

72
14
10
8
3
Nissan, Leaf modeli ile birlikte sürücülere tek pedallı otomobil kullanımını tanıtmış oldu. Peki tek pedalla otomobil kullanmak nasıl mümkün oluyor ve bunun bize faydası nedir?

Eski tip manuel şanzımanlı otomobillerde sürücülerin aracı üç farklı pedal ile kullanması gerekirdi. Ardından ilerleyen mühendislik otomatik şanzımanı ortaya çıkardı ve sürücüler gaz ve fren olmak üzere iki farklı pedal ile araçları kontrol etmeye başladılar. Ancak teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ediyor; artık aracınızı tek bir pedalla kontrol edebilirsiniz.

Nissan Leaf’de görmüş olduğumuz tek pedallı kontrol sisteminde sürücü, ilerlemek için olağan şekilde gaz pedalına yükleniyor. Ayağını gazdan çektiğinde ise e-Pedal olarak da adlandırılan fren sistemi devreye giriyor ve araç kendiliğinden duruyor. e-Pedal sistemi henüz %100 verimlilikle çalışmasa da dik yokuşlarda dahi araçların durabilmesini sağlıyor.

e-Pedal sistemi, aracın ileri yönde olan kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Böylece kinetik enerji, fren rotorunda ısı olarak kaybedilmek yerine verimli bir şekilde kullanılmış oluyor. Elbette ki elde edilen enerji, aracı hareket ettirmek için kullanılan enerji kadar büyük değil ancak bu teknik ile aracın tek şarj menzili bir miktar da olsa arttırılabilir.

Aşağıdaki videoda Nissan Leaf’in e-Pedal sisteminin nasıl etkinleştirildiğini ve çalıştığını görebilirsiniz.

Kaynak : https://jalopnik.com/this-is-how-you-drive-an-electric-car-with-just-one-ped-1827610383
72
14
10
8
3
Emoji İle Tepki Ver
72
14
10
8
3