Tüketicinin korunması adına sorun teşkil eden loot box’lar, genelde gerçek para verilerek satın alınan ve oyunculara çeşitli dijital ürünler elde etme fırsatı sunan oyun içi eşyalar olarak tanımlanabilir. Genelde oyuncular, ganimet kutuları diye de adlandırabileceğimiz loot box’lardan sanal ödüller elde ediyor. Tabii ki kutunun içinden ne çıkacağı tamamen oyuncunun şansına bağlı.
Oyuncular verdikleri paranın karşılığında ederi çok daha az ya da çok daha fazla rastgele ürünler elde edebileceklerinden, bu kutular şu anda bazı yetkililerce bir tür kumar olarak görülüyor. Bu kumarın daha fazla ilerlemesini istemeyen çeşitli ülkeler de buna dair bazı önlemler aldı. Belçika bu kutuları tamamen yasaklarken Hollanda onları çeşitli oyunlarda yasakladı. Çeşitli eyaletlerdeki bazı millet meclisi üyeleri ise diğer yetkililer gibi bu çılgınlığı araştırmaya başladı.
Bu yaz gerçekleşecek çalıştay toplantısında, FTC yetkilileri loot box’lar hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve loot box’ların tüketiciler üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı amaçlıyor. Komisyon yetkilileri bu süreçte sektör temsilcileri, tüketici avukatları, ticari kurumlar, akademisyenler ve devlet görevlilerinden yardım alacak. Komisyon, halktan çalıştay toplantısında konuşulacak konular ve toplantıda yer alacak katılımcılar hakkında destek vermesini istiyor. Toplantı sırasında araştırılması planlanan konular arasında şunlar bulunuyor:
- Loot box’ların ortaya çıkışı ve gelişimi, oyun içindeki ve dijital piyasadaki yerleri
- Loot box’ların oyun içi satın alım süreci
- Tüketici davranışlarının video oyunları ve dijital alım satım işlemleri bağlamında çocuk ve ergen davranışları da dâhil olmak üzere araştırılması
- Tüketici bilinci ve tüketici eğitimi hakkında, loot box’lara ilişkin teknik arkaplan, pazarlama ve finansal yükümlülükler de dâhil olmak üzere, oyun içi dijital alım satım işlemlerinin tartışılması
Washington, DC’de yer alacak çalıştay toplantısı FTC internet sitesinden canlı olarak yayınlanacak ve oyuncular da loot box’lara ilişkin yorumlarını 11 Ekim tarihine kadar FTC’ye bildirebilecek. Geçen yıl 30 milyar dolar gelir sağladıkları düşünülürse loot box’ların kaldırılıp kaldırılmayacağı bir oyun geliştiricisi ve oyunun yayıncısı için büyük önem arz ediyor. Oynaması ücretsiz oyunlardan oldukça popüler oyunlara kadar uzanan loot box trendi, Apex Legens, Overwatch, PUBG, FIFA ve Rocket League gibi oyunlara fazlasıyla gelir kazandırıyor.
EA'den Battlefront 2 Konusunda 'Loot Box' Geri Adımı
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Loot box’lar kaldırılmalı mı? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.