Galaksimizin Merkezi, İlk Defa Bu Kadar Net ve İhtişamlı Şekilde Görüntülendi

52
20
3
1
1
Samanyolunun merkezini görüntülemek, öyle günlük hayattaki fotoğrafçılık maceralarımız kadar basit değil. Yeni bir teleskop, galaksimizin bugüne kadar çekilmiş en büyüleyici merkez görüntülerinden birisini elde etti. Ardındaki hikayeyi okuyunca siz de büyüleneceksiniz.

Samanyolu’nun merkezinde süper kütleli bir karadelik bulunuyor. Bu kara deliği ışığı bile yuttuğu için görmek, görüntülemek en azından şimdilik imkansız, ancak onun varlığını etrafında bizim de dahil olduğumuz milyonlarca gök cisminden anlıyoruz. Çevresini saran 25 bin ışık yılı uzaklıktaki yoğun bölge ise kendisinin en büyük kanıtı niteliğinde. İşte bu bölgeyi görebiliyoruz. Ama nasıl?

Yeni teknolojilerle donatılmış olan MeerKAT teleskobu, radyo dalgalarını algılayan 64 farklı birimden oluşuyor. Güney Afrika’nın yarı çöl Karoo bölgesinde inşa edilen bu teleskop, türünün diğer üyelerinden çok daha hassas gözlemler yapmaya imkan tanıyor. 

Samanyolu’nun merkezi içeren büyüleyici fotoğrafı ise şöyle:

Görüntüdeki renkler, radyo dalgalarının parlaklığını temsil ediyorlar. En güçlü ışımadan en güçsüze doğru renk skalası; beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı şeklinde ilerliyor. Yani ortada gördüğünüz o şiddetli parlaklık, yani en yoğun ışının geldiği yer galaksimizin merkezi. 

Etraftaki parçalanmalar ve dalgalanmaları ise daha önce yaşanmış olan süpernova patlamalarından kalan izler. Uzun ve dar çizgiler de aslında 1980 yılında keşfedildiler, ancak neden oluştukları bir sır. Onlardan Samanyolu’nun bir başka yerinde hiç göremedik.

Samanyolunun merkezini uzun pozlama fotoğraf makineleriyle görebilmemizin, çıplak gözle fark edemememizin en büyük nedeni 25 bin ışık yılı uzaklıkta olması değil. Aramızda muhtemelen uzun zaman sonra bir başka yıldızın oluşumuna kaynaklık edecek toz ve gaz bulutsuları var. Bu nedenle son derece gelişmiş özel teleskoplarla, gözümüzün görebildiği ve toz ve gaz tarafından perdelenen ışıkla değil, gözümüzün görmediği ışıklar sayesinde onu inceleyebiliyoruz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/a-brand-new-telescope-just-captured-the-clearest-image-of-the-milky-way-s-centre-ever-and-it-is-breathtaking
52
20
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
52
20
3
1
1