Galaxy Note 7'de Kullanılan İris Tarayıcı Nedir? Ne İşe Yarar?

3
1
1
1
0
Parmak izi okuyucudan sonra devrimsel güvenlik teknolojisi olduğu söylenen iris tarayıcı ilk defa Samsung Galaxy Note 7'de karşımıza çıktı. Peki bu iris tarayıcı ne işe yarıyor?

Samsung’un yeni üst seviye akıllı telefonu Galaxy Note 7, kısa bir süre önce New York’ta düzenlenen basın toplantısında resmi olarak tanıtıldı. Note serisinin yeni üyesi Note 7’nin New York’ta tanıtıldığı basın etkinliğinde en çok dikkat eden özelliklerinden birisi ise iris tarayıcı oldu.

Akıllı telefonlar için parmak izi okuyucusundan sonra yeni devrimsel güvenlik tedbiri olan iris tarayıcısı sayesinde cihaz sizi adeta gözünüzden tanıyor ve şifre girmenize ihtiyaç duymadan ekran kilidinin açılmasına olanak sağlıyor. Aynı zamanda bu özellik Galaxy Note 7 cihazında sadece ekran kilidini açmada değil, gizlenmiş klasörlerin kildini açmak için ve TouchWiz arayüzünde diğer bazı kısımlara erişmek için de güvenlik önemli olarak kullanılabiliyor.

Ayrıca Samsung’un Note 7 lansmanında söylediğine göre iris tarayıcısı sadece arayüz fonksiyonlarıyla kalmayacak; ödeme esnasında güvenlik anahtarı olarak da kullanılabilecek.

Teknik detaylarına pek fazla değinmeden en anlaşılır şekilde iris tarayıcının nasıl çalıştığını anlatacak olursak; cihazın üzerindeki iris tarayıcı ekranı açtığınızda uyanıyor ve siz iris tarayıcıya doğru baktığınızda kızıl ötesi ışınlar sayesinde önce sizin gözünüzü tarıyor ve daha sonra yüzünüzü tanıyor. Bu şekilde iris tarayıcı sayesinde telefonun sahibi olduğunuzu doğrulayan teknoloji istediğiniz erişim iznini size veriyor.

 Parmak İzi Okuyucusuna Göre Avantajları Neler?

İris tarayıcı her şeyden önce parmak izi okuyucudan daha hızlı çalışarak en güvenli şekilde kilidi açmanıza imkan tanıyor. Ayrıca parmak izi okuyucu alanı dar olan cihazlarda parmağın ilk seferde okunmamasına karşılık iris tarayıcıda çok nadiren ilk denemede kilidi açma konusunda başarısız oluyorsunuz.

Yazılımsal olarak daha önce Lumia 950'de kullanılmıştı

Aslında iris tarama özelliği ilk olarak Microsoft’un Lumia 950 cihazında karşımıza çıkmıştı. Ancak bu cihaz donanımsal olarak değil yazılımsal olarak gözümüzü tarıyor, bu nedenle de hem kullanılabilirlik hem de güvenlik açısından kararlı bir yapı sunmuyordu. Note 7 ile birlikte donanımsal olarak iris tarayıcılar resmen hayatımıza girmiş oldu.

Donanımsal olarak iris tarayıcıya ilk olarak Galaxy Note 7'de yer verilse bile kısa süre sonra diğer markalarında bu güvenlik teknolojisine yöneleceği düşünülüyor. Hatta sızdırılan bilgilere göre iris tarayıcısı kullanan yeni cihaz Note 7'den sonra LG V20 olacak.

BONUS

Ayrıca hemen aşağıdaki videoyu izleyerek "çift kameralı iPhone 7 mi?"Yoksa "İris tarayıcılı Note 7 mi?" anketimize katılabilirsiniz.

3
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
1
1
0