Gazeteci Nevşin Mengü'den Çok Tartışılacak İddia: RTÜK, Haber Kanallarına Yangın Haberleri Yapmayın Talimatı Gönderdi [Güncelleme]

208
17
6
5
1
Gazeteci Nevşin Mengü, kısa süre önce paylaştığı Twitter gönderisinde RTÜK'ün yangın haberleriyle ilgili gönderdiği metni paylaştı. Metinde RTÜK'ün kanalları yangın haberleri konusunda uyardığı görülüyor.

Ülkemizde şu sıralar eş zamanlı olarak yangınlar devam ediyor. Bu yangınlar sonucunda sayısız ağaç ve hayvan hayatını kaybetti. Yerleşim bölgelerine sıçradığı için ne yazık ki insanların da hayatını kaybettiği yangın, tüm dünya basınının gündeminde yer almaya devam ediyor. Diğer ülkelerden yardımlar gelirken yangınlar hala kontrol altına alınabilmiş değil. Bu konuda büyük bir mücadele sürerken medya tarafında da tartışmalar devam ediyor. 

Devlet yetkililerinin de sürekli açıklama yaptığı ve orman yangınıyla ilgili sosyal medyadaki tepkileri eleştirdiğini gördüğümüz bu süreçte Nevşin Mengü, RTÜK'ün gönderdiği bir açıklamayı paylaştı.

RTÜK'ten orman yangını haberleriyle ilgili açıklama

Ünlü gazeteci Nevşin Mengü, RTÜK tarafından 3 Ağustos tarihli bir belgeyi paylaştı. Mengü'nün resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda RTÜK, haber kanallarına yangın haberi yapmayın talimatı gönderdiği görülüyor. Bu durumu eleştiren Mengü, "RTÜK Haber kanallarına yangın haberleri yapmayın diye talimat gönderdi. Bir başka yangın da bu, kanallar haber yapmazlarsa dezenformasyon artar." açıklamasını yaptı. 

Nevşin Mengü'nün paylaştığı RTÜK belgesinde yer alan ifadeler şu şekilde:

"Medya kuruluşumuzun değerli temsilcisi;

Ülkemizde yaşanan her türlü olağanüstü durumda ve afetlerde devlet, millet ve medya işbirliği olası krizlerin etkin ve verimli yönetilmesi açısından çok değerlidir. Hem ormanlarımızın hem de yüreklerimizin yandığı bu günlerde bu işbirliğinin kaçınılmaz olduğu son derece açıktır. Yangınların insanlarımız üzerindeki algısal  tesirini vahim hale getirmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşanan elim hadiselerin toplumsal bir kriz haline gelmemesi devlet yönetiminin de vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir. 

Verilen haberlerde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınılması, gerçeği yansıtmayan yanıltıcı görüntülere yer verilmemesi gerektiği daha önce Üst Kurulumuz tarafından sizlere hatırlatılmıştır. 

Ancak Üst Kurulumuz tarafından yapılan yayın denetimlerinde, maalesef ki birçok yayıncı kuruluşun bu konuda gereken hassasiyeti göstermediği, kamuoyunda korku ve endişe uyandıracak şekilde haberlerin aktarıldığı, sahadan yapılan devamlı canlı yayınların halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde olduğu görülmektedir. 

130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır. 

Bugün itibari ile RTÜK Uzmanları tarafından cezai yaptırıma esas oluşturulması amacıyla raporlama çalışmasına başlanılmıştır. Bu minvalde orman yangınlarıyla ilgili yapılan yayınların 6112 sayılı Kanun'da yer alan yayın ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi, tereddütler halinde İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ile temasta olunması son derece önemlidir. Aksi takdirde söz konusu yayın ilkelerini hiçe sayan medya hizmet sağlayıcılara en ağır müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelecektir. 

RTÜK BAŞKANLIĞI"

[Güncelleme] RTÜK'ün konuyla ilgili açıklaması ise şu şekilde oldu

RTÜK açıklama 1

RTÜK açıklama 2

RTÜK açıklama 3

208
17
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
208
17
6
5
1