Gece Kuşlarına Kötü Haber: Geç Uyuyanlarda Erken Ölüm Daha Yaygın

38
5
4
3
2
Gece geç saatlere kadar vakit geçirip, sabah yataktan sürüne sürüne çıkanlardan mısınız? Size kötü bir haberimiz var.

İngiltere’de 430 binden fazla kişiyle, 6,5 yılda yapılan araştırmaya göre gece geç uyuyanların erken ölüm riski, %10 daha fazla. Surrey Üniversitesi'nden Malcolm Van Schantz: "Bu artık göz ardı edilemeyecek bir halk sağlığı meselesi, gece uyumayan insanlara karşı önlemler almalıyız." dedi.

Northwestern Üniversitesinden yazar Kristen Knutson: "Kuzey-batı bölgelerinde yaşamaya çalışan insanlar, eğer geç saatlerde uyuyorlarsa sağlık problemleri yaşayabilirler” dedi.

Araştırmada halka açık bir veritabanından 38 ila 73 yaşlarındaki yaklaşık yarım milyon insandan bilgi toplandı. Araştırmaya katılanların %27’si kesinlikle bir sabah insanıyım derken, %35’lik bir kesim 'akşamdan ziyade sabah insanıyım' seçeneğini işaretledi. Daha çok akşam insanı olduğunu düşünenlerin oranı %28 olurken 'kesinlikle bir akşam insanıyım' diyenler katılımcıların %9’unu oluşturdu.

Ayrıca araştırmada kişilerin, sigara, alkol tüketimine ve sosyo-ekonomik durumlarını da bakıldı. Gruptaki ölümler, toplamda 10.500'ün üzerindeydi ve altı buçuk yıl boyunca belgelendi. Ekip, gece kuşları arasından ölenlerin oranının 'kesinlikle gündüz insanıyım' diyenlere oranla %10 daha fazla olduğunu gördü.

Gece yarısı grubundaki insanlar, psikolojik bozukluklar, diyabet, mide ve solunum sıkıntısı çekmeye daha yatkındı ve gece saatlerinde daha az uyuyorlardı. Aynı zamanda sigara içmeye, alkol ve kahve içmeye ve uyuşturucu kullanmaya daha eğilimliydiler. Knutson “Belki de yüksek riskin sebebi, bu insanların biyolojik saatlerinin çevrelerindeki saatle uyuşmamasıdır. Psikolojik stres, vücut için uygun olmayan saatlerde yemek yemek, yeterince hareket etmemek, yeterince uyumamak, geceleri tek başına oturmak ya da alkol ve uyuşturucu kullanımı da riskin artmasına sebep oluyor olabilir” dedi.

Bu araştırma vesilesiyle benim de uyku saatlerini değiştirmem de fayda var. Umuyorum ilerleyen günlerde gece vakti çalışmayı ya da oyun oynamayı sevdiğimden dolayı gencecik yaşta ölmem. 

Kaynak : https://www.yahoo.com/news/night-owls-risk-dying-younger-sleep-study-062813878.html
38
5
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
38
5
4
3
2