100 Yıl Önce Popüler Olup Bugünlerde Var Olmayan 20 Meslek

147
93
27
15
13
Bundan yıllar önce birçok farklı meslek vardı ancak bunların birçoğunun adını duymadık. Hatta birçoğunun karşılığı bizim dilimizde bulunmuyor bile. Biz de sizler için bu meslekleri derledik.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elimizdeki imkanlar da farklılaşıyor. Önceden sahip olmadığımız imkanlara sahip olduğumuz zaman geçmişte büyük bir emek gerektiren eylemleri kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Bunun sonucunda farklı ihtiyaçlar doğarken bazılarına da gerek kalmıyor.

Yıllar geçtikçe iş olanakları farklılaşıyor. Bundan 100 yıl önce yapay zeka mühendisi gibi bir meslek olmadığı gibi günümüzde de belirli meslekler bulunmuyor. Bu konu üzerine bir video hazırlayan Mental Floss, bundan 100 yıl önce var olan fakat bugün bulunmayan 22 mesleği bir araya getirdi. Günümüzde bu mesleklerin bazıları hâlâ var olsa da yalnızca geleneksel bir amaç uğruna devamlılıklarını sürdürdüklerini söyleyebiliriz. Bunun dışında birçok meslek, tarihin tozlu sayfaları arasındaki yerini aldı. Biz de sizler için Mental Floss'un listesini derledik.

Okurlar

iş

Geçmişte fabrikalarda çalışan işçilere roman ya da haber okuyan kişiler bulunuyordu.

Kasaba tellalları

Meslek

Günümüzde haberleri internet üzerinden almak son derece kolay ancak geçmişte bu haberleri sokak sokak dolaşarak duyurmak zorunda olan kişiler bulunuyordu.

Sokak lambası sorumluları

Akşam saatlerinde nispeten karanlık bir sokaktan geçerken bir anda sokak lambalarının yandığına tanıklık etmişsinizdir. Geçmişte elektrik ya da internet olmadığı için bu işlemler elle yapılıyordu ve sokak lambaları içerisindeki gaz lambalarını yakan sorumlular vardı.

Alarmlar

Çalar saatler 100 yılı aşkın bir süredir bizlerle olsa da fazla yaygın olmadıkları ve pahalı oldukları için bir zamanlar insanları uyandırmakla görevlendirilmiş kişiler vardı ve bu kişiler sabah olduğunda camlara ya da kapılara vurarak insanları uyandırıyordu.

Hesaplayıcı insanlar

Bilgisayar

Bu isim başlangıçta size bir anlam ifade etmediyse tanımı biraz daha açmakta fayda var. Bilgisayarlar ortaya çıkmadan önce ciddi hesaplamalar yapmak son derece zordu. İngilizcede 'computer' olarak bilinen bilgisayarlar, isimlerinin de bize anlattığı gibi (compute=hesap yapmak, -r eki ise işi yapan kişi/şey) hesap yapma konusunda son derece başarılı ancak bilgisayarlardan önce karmaşık hesaplamalar yapması için farklı insanlara ihtiyaç duyuluyordu.

Haberciler

Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında çokça kullanılan haberciler, önemli mesajları iletmek için motor, at ya da deve üzerinde seyahat eden kişilere verilen bir isimdi.

Süvariler

Savaşlarda kullanılan teknolojilerin değişmesiyle birlikte süvari birlikleri de ortadan kalktı. At üstünde savaşan bu birlik, uzun menzilli silahların ortaya çıkmasının yanı sıra kamyonetler, tanklar ve arabaların çıkışıyla birlikte ordudaki yerini kaybetti.

Uçak dinleyiciler

Yine ilginç isimli bir meslek olan uçak dinleyiciler, radarların olmadığı zamanlarda devasa aletlerle bir düşman uçağının yaklaşıp yaklaşmadığını kontrol ediyordu.

Gazlı içecek barmenleri

Kokain devlet kontrolü altına girmeden önce gazlı içecekler içerisinde kafein ve kokain olması hiç de ilginç bir durum değildi. Bunu yapan barmenlerse o zamanlar için popüler bir meslek grubuydu.

Sütçüler

Bundan yüz yıl önce belki de en yaygın mesleklerden biri olan sütçülük, günümüzde neredeyse hiç yok denilebilir. Marketten süt alabildiğimiz için kapımızın önüne süt bırakan insanlar da ortadan kalktı.

Buz kesiciler

Bundan uzun bir süre önce buz yapmak için suyu buzluğa atmak kadar kolay bir yönteminiz yoktu. Bu nedenle buz kesici isimli kişiler, donmuş gölleri keserek buz tedariki sağlıyordu.

Tosher

Listede bulunan birçok mesleğin Türkçe ismi bulunmasa da bu kelime için hiçbir şey bulamadığımızı söyleyebiliriz. Eski zamanlarda kanalizasyonlara girerek para karşılığı olan herhangi bir şey arayan bu meslek grubu için bir isim öneriniz varsa yorumlar kısmında bekliyor olacağız.

Gider temizleyiciler

Lavabonuz tıkandığı zaman tesisatçı çağırdığınız o an aklınıza geldiyse bu durumun biraz daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. O zamanlar kanalizasyonlarla olan bağlantılar fazlasıyla güçlü olmadığı için tuvaletleri manuel olarak temizleyen kişiler bulunuyordu. Bu nedenle az önceki işin iğrenç olduğunu düşünüyorsanız bir de bunu gözde geçirin deriz.

Telegrafçılar

O zamanlarda bütün işler kötü ya da pis değildi. Zorlu koşulların yanı sıra bugünkü ofis ortamına yakın işler de bulunuyordu ve telegrafçılar, masalarının başında oturarak gelen mesajları gönderilen kişiye aktarıyordu.

Linotip makinesi uzmanları

Linotip makinesi isimli farklı bir matbaa makinesi aracılığıyla kelimeler için birer kalıp oluşturulurdu. Bu kalıpların ardından gazete gibi çok sayıda basılacak olan yazılı basımlar kolay bir şekilde basılabilirdi. Bu uzmanlarsa her kelimeyi doğru bir şekilde yazarak kalıp oluşturan kişilerdi.

Santral görevlisi

Telegraf yerini telefona bıraktıktan sonra benzer bir işi alan santral görevlileri, arayan kişiyi aranan kişiye bağlamakla görevliydi.

Takım değiştiriciler

Makinelerden çıkan bobinleri ve vidaları yerine yerleştirenlere verilen bu isim, zamanla yerini tamircilere bıraktı.

Labutçular

Bowling oynadığınız zaman tüm labutları devirdikten sonra bir sonraki atışınıza kadar sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Eskiden bowling vardı ancak devrilen labutları görevli kişiler topluyordu.

Asansör operatörü

Asansörlerde düğmeler yokken asansör başında olan bir kişi, bir kolu tam zamanında indirerek kişilerin inmesini sağlardı. Bu kişi, asansör operatörü olurdu.

İşaretçi

Demiryollarının güvenliği için çalışan bu kişiler, trenleri yönetmeleriyle biliniyordu.

Bazıları hâlâ yapılan, bazıları şekil değiştirmiş olan ve bazıları yok olan 20 adet mesleği sizler için derledik. Bu ve bunun gibi içerikleri kaçırmamak için bizi takipte kalın.

Kaynak : https://mentalfloss.com/article/597620/weird-jobs-from-100-years-ago-list-show
147
93
27
15
13
Emoji İle Tepki Ver
147
93
27
15
13