Geleceğin Ulaşım Araçları Nasıl Olacak?

51
7
4
3
2
Sürekli yeni konsept araçlar duyurulurken acaba bundan bir süre sonra sokaklarda nasıl araçlar göreceğiz?

Bildiğiniz gibi bir süredir yeni konsept araçlar duyuruluyor. Gerek otomobiller, gerek motosikletler gerekse toplu taşıma araçları sürekli bir yenilik içerisinde. Peki eğer birkaç yıl sonraya gidebilecek olsak nasıl araçlar göreceğiz? İşte gelin bunlara hep beraber bakalım.

1- Karayolu

Karayolu taşımacılığı genel olarak en çok kullanılan taşımacılık türü. Özellikle otomobil kullanımı ile en tercih edilen taşımacılık türünde bizleri birçok yenilik bekliyor.

Sürücüsüz, Elektrikli Otomobiller

Bu noktada günümüzde dahi görebileceğimiz sürücüsüz gidebilen araçlar ve elektrikli araçlar artık ilerleyen yıllarda iyice yaygınlaşmış olacak. Zengin kesimin tercihi Tesla Model S başta olmak üzere benzeri tamamen elektrikli üst seviye otomobiller olacakken Renault, Hyundai, Ford gibi otomobil markalarının uygun fiyatlı elektrikli modelleri de piyasaya sürülecek.

Taksi, minibüs hatta otobüslerde sürücüsüz araçlar yollarda dolaşırken, geliştirilen yapay zekaları sayesinde belli rotalarda trafik yoğunluğu hatta yola atlayan insan veya hayvana karşı duyarlı hareket edebilme kabiliyetinde olacaklar.

Geleceğin Motosikletleri

BMW’nin dün tanıttığı Motorrad’ı gibi yeni nesil motosikletler yollarda olacak. Tıpkı Motorrad gibi otomatik denge kabiliyeti olan motosikletlerde artık neredeyse düşme ihtimaliniz bile olmayacak.

2- Havayolu

Havayolu’nda da birçok yenilik bizleri bekliyor olacak. Ancak yenilikten daha çok bu sektörde artık ülkeler arası değil, gezegenler arası taşımacılık daha ön planda olacak gibiduruyor.

Mars’a Yolculuk

Son dönemde özellikle NASA, SpaceX ve Boeing gibi firmaların dillendirdikleri Mars’a yolculuk görünüşe göre birkaç yıl sonra gerçekleşiyor olacak. Daha sonra ise tatile Bodrum ya da İbiza’ya değil, Ay ve Mars’a gidilmesi bile muhtemel.

Daha Hızlı Uçuşlar

Bir diğer etmen de her ne kadar gezegenler arası yolculuk olacaksa da genellikle kıtalar arası yolculuk popülaritesini devam ettirecek. Bu da yeni uçak teknolojileri demek. İçerisinde çok daha fazla eğlence sistemleri olacak yeni nesil uçaklar, daha hızlı ve daha uzun menzile sahip olacaklar. Böylece saatler süren hatta ortalama 1 gün süren uçuş deneyimleriniz birkaç saate inecek. Yani İstanbul-Ankara arası 1 saatlik uçuş süresinde Almanya, Hollanda, İngiltere gibi noktalara uçuş gerçekleştirilebilecek.

3- Denizyolu

Denizyolunda da ilk öncelik tabiki hız konusunda olacak. Güçlendirilen motorlar ve denge sistemi ile sallanmayan gemilerde daha hızlı yolculuk da mümkün hale gelecek. Ayrıca bu kategoriye yüzen araçları da dahil edebiliriz.

Yani otomobiliniz yüzme kabiliyetine de sahip olarak İstanbul’da Anadolu-Avrupa, İzmir’de Göztepe-Karşıyaka geçişlerinde kendi otomobiliniz ya da yeni nesil otobüsler sayesinde köprüleri ya da kıyı şeridini değil, direkt olarak vapurların istikametinden gidebileceksiniz.

4- Demiryolu

Bu noktada ise ilk örneğimiz elbette Hyperloop. Şu anda pek ses seda çıkmasa da günümüz uçaklarıyla kapışabilecek hatta onlardan daha hızlı olan demiryolu sistemleri gelebilir. Hatta artık demiryolu değil, tüpyolu gibi bir terim bile ortaya çıkabilir.

Hyperloop

Elon Musk’ın çalışmalarından biri olan Hyperloop, 600km’ye varan mesafeleri 1 saate indirecek. Özel bir tüp geçidi içinde hareket edecek olan bu tren, planlara göre gelecekte 1200km/saat hızlara çıkabilecek.

Ultra Süper Yüksek Hızlı Trenler

Şu anda ülkemizde de kullanılan YHT, yani Yüksek Hızlı Tren sistemleri birçok ülkede 500km’ye kadar hızlara çıkabiliyor. Bizdeki şu adında 200-250km hızlarında seyrediyor olsa da gelecekte bu hızlar da en az 500km olacak şekilde artacak. Ekspres tren anlayışını yeniden yazacak olan bu yeni trenlerin gelişi diğer konseptlere göre daha çabuk olabilir.

Sonuç olarak ilk fark edilecek olan noktada daha hızlı ulaşım olacağı gerçeği. Ki zaten gezegenler arası ulaşıma başladıktan sonra şehirler, kıtalar arası ulaşımın da hızlanması illaki gerekecek. Bakalım bizler göremesek de torunlarımız, hatta onların torunları ne gibi ulaşım türlerini kullanacaklar.

51
7
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
51
7
4
3
2