İnsan Vücudunu Kusursuz Hale Getirebilecek 6 İlginç Teknoloji

84
12
8
5
5
Teknolojinin gelişmesi ve insan hayatında yaşanan kolaylık birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Biz de sizler için günümüzde birkaç kişide bulunan ancak gelecekte yaygın olarak görebileceğimiz teknolojileri sıraladık.

İnsan vücudu sürekli kendini yenileme ve geliştirme özelliğine sahiptir fakat tür geliştirmelerin hızı, günümüz teknolojisinin sunduğu anlık geliştirmelere kıyasla oldukça yavaş kalıyor. Dolayısıyla insanlar her geçen gün kendilerini bu kalıcı cihazlara muhtaç hissetmeye başlıyor.

Vücudu geliştiren teknolojilerin çoğu günümüzde hayal ürünü olabilir ancak biz, günümüzde bir ya da birkaç insana başarıyla uygulanmış bu teknolojileri sizler için derledik.

1. Genleri değişimi: CRISPR

genleri değiştirmek

Kullanımı kolay bir gen düzenleme tekniği olan CRISPR, bizi yıllarca rahatsız eden hastalıklardan kurtulmamızı sağlayabilir. Bilim insanları, DNA'da hatalı bölümleri kesebilir ve daha sağlıklı parçalar ekleyebilir.

Yakın gelecekte genetik hastalıklı bireyleri tedavi etmek mümkün olacaktır ancak doğumdan önce gende yapılacak herhangi bir değişiklik, günümüz etik kurallarıyla uyuşmuyor. Yumurtalarda veya spermlerde yapılan bir DNA değişikliği, istenmeyen yan etkilerin gelecek nesiller boyunca taşınmasına neden olabilir.

2. Renkleri duymak

renkleri duymak

2004 yılında sanatçı Neil Harbisson, dünyayı gri renkle sınırlı olacak şekilde görmeye başladı. Ardından o ve arkadaşı, ışığı tespit edebilen bir sensör olan Eyeborg’u geliştirdi. Geliştirdikleri Eyeborg sensörü şu anda Neil’ın kafatasında bulunuyor.

Cihaz, etraftaki elektromanyetik ışık dalgalarını ses frekanslarına çeviriyor. Yani renkleri müzikal notalar olarak yorumluyor. Neil, 8 yıl boyunca bu cihazı kullandıktan sonra araştırmacılar, Neil’ın beyninin ses ve görsel yeteneklerinde yeni bağlantılar oluşabildiğini keşfettiler.

3. Kanseri tedavi etmek

kanser tedavisi

Onkoloji uzmanları, CAR-T terapisiyle bazı kanser türlerini hafifletmeyi başardılar. Tedavi, bir hastanın T hücrelerini (bir tür beyaz kan hücresi) toplayarak ve bunları vücuda geri yollayarak çalışıyor. Yeniden tasarlanan hücreler, tek başlarına çoğaldıklarından teorik olarak bazı kanser türlerine karşı uzun süreli koruma sağlanabiliyor.

4. Kapıları açmak

araba kapısı açmak

Evcil hayvanlar, onlarca yıldır takılabilir mikroçiplere sahipler ancak son zamanlarda insanlar Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) yongalarını kendi bedenlerine takmayı denediler. Bu tür yongaları arabanızın kapısını veya telefonunuzun kilidini açmak için programlayabiliyorsunuz.

5. Manyetik alanları hissetmek

manyetik alan

Ataçları kendi kendine kaldırıyormuş gibi göstermek oldukça eğlenceli ve inandırıcı bir harekettir fakat bu hareket, parmak uçlarına küçük mıknatıslar yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir.

Kullanıcılar; hoparlörler ve mikrodalgalar tarafından yayılan manyetik ya da elektriksel bir alandan geçtiklerinde parmaklarında küçük bir çekiş hissederler. İşte bu basit teknoloji, gelecekte daha gelişmiş algılayıcıların çıkmasını ve görünmeyen kuvvetleri hissetmemizi sağlayabilir.

6. Gelişmiş protezler

protez

İdeal protezin asıl amacı, protezi vücudunuzun bir parçası gibi hissettirmektir. Osseointegrasyon, bunu mümkün kılıyor. Kemik ve suni aparat arasındaki doğrudan bağlantı, daha fazla hareketlilik, denge ve rahatlık sağlıyor.

Osseointegrasyon, cihazların kemik büyüdükçe vücuda hareket edebileceği ve adapte olabilmesini sağlıyor. Böylece vücuda bağlanan protezler geleneksel protezler gibi zamanla işlevsiz olmak yerine uzun ömre sahip oluyor.

Kaynak : https://www.popsci.com/story/health/upgrading-the-human-body/
84
12
8
5
5
Emoji İle Tepki Ver
84
12
8
5
5