Gelecekteki Meme Kanseri Riskini Önceden Hesaplayan Yapay Zekâ Geliştirildi

13
3
2
2
1
Binlerce tarama sonucu ile eğitilen bir yapay zeka, insanların meme kanseri riskini öngörebiliyor. MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yazılım kanser riski açısından geleceği görüyor.

Genellikle kadınlarda görülen meme kanseri, oldukça ciddi bir hastalık ve bütün kanser türleri gibi ölüme sürükleyebiliyor.

Yeni bir yapay zeka ise bu konuda elimizdeki bütün modellerden daha iyi sonuçlar veriyor. Meme dokusundaki değişimleri inceleyen yapay zeka beş yıl içerisinde Meme kanserinin ortaya çıkma riskini değerlendiriyor.

Yeni derin öğrenme modelinin eğitilmesi için 90 binden fazla mamogram (tarama sonucu) kullanıldı. Sistem bu mamogram filmlerinde insanların göremediği küçük desenler fark etti. Bu desenler, yapısal bozulmaların oluşturduğu ve tekrar eden yapıları gösteriyor. Yapay zeka, yüksek risk grubundaki kişilerin %31’inde ileride  meme kanserinin ortaya çıkması tehlikesi bulunduğunu keşfetti. Bu oran ilk bakışta göze düşük gibi gelebilir ancak erken seviyede göğüs kanserinin teşhisinde doktorların başarısı da %18 civarında.

Araştırmanın yazarlarından Constance Lehman, 1960’lardan bu yana radyologların, meme kanseri hastası kadınlarda çeşitli ve belirgin desenlere sahip meme dokuları olduğunu söyledi. Bu desenlerin genetiğin, hormonların, hamileliğin, emzirmenin, beslenme şeklinin, kilo alıp vermenin sonucu olabildiğini belirten araştırmacı, artık bu bilgiyi her kadın için ayrı ayrı ve belli bir kesinlikle kullanabileceklerini söyledi.

Yeni yapay zekanın bir başka avantajı da azınlıklardaki kanser riskini de aynı oranda başarıyla tespit edebilmesi. Daha önce kullanılan yöntemler, beyaz olmayan kişilerde meme kanserinin tespitinde daha az başarılı oluyordu.

Yapay zeka temelli teşhis yöntemleri son dönemde gittikçe gelişiyor. Alzheimer’dan çocuk depresyonuna pek çok alanda yapay zeka kullanılarak teşhis yapılması mümkün. Araştırmacılar şimdi sistemin geniş ölçekte kabul görebilmesi için yeni bir yapay zeka modeli geliştiriyor. Yapay zekanın insan gözünün göremediği desenleri görmesi büyük umut veriyor. Daha büyük veri setleri kullanmaya başladıkça yapay zeka da gelişecek.

Yeni araştırma Radiology dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/ai-breast-cancer-risk-prediction-mammogram-mit/59603/
13
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
13
3
2
2
1