Geliştirilen Yeni Bir Teleskop Eklentisi, 35 Milyon Galaksiyi Haritalandıracak

8
1
1
1
0
Kaliforniya Üniversitesi çatısı altındaki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı tarafından geliştirilen Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı (DESI) adlı bir teleskop aleti, 5.000 robotik gözü ile birlikte tam 35 milyon galaksiyi izleyecek.

Karanlık enerji, evrenin genişlemesini sağlayan gizemli kuvvet olarak bilinir. 14 milyar yıl yaşındaki evrenin yaklaşık yüzde 68'ini oluştursa bile, karanlık enerjinin ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Evrenimiz hızla genişlemeye devam ediyor; ancak bizler karanlık enerjinin üzerindeki gizem perdesini henüz tam olarak kaldırabilmiş değiliz. 

Bilim insanları ve mühendisler tarafından geliştirilen Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı (DESI) adlı yeni bir teleskop eklentisi, tam 5.000 robotik gözü ile birlikte evrendeki karanlık enerjiyi haritalandıracak. Söz konusu sistem, ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'ndeki Mayall Teleskobu’na entegre edilecek.

Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'ndeki Mayall Teleskobu

gözlemevi

1973'ten bu yana çalışan 4 metrelik teleskop, DESI ile yepyeni bir amaca hizmet edecek. Teleskobun üzerine takılan 5.000 robotik göz, dünya ile farklı galaksiler arasında mesafenin üç boyutlu haritasını çıkaracak. 

DESI'nin merkezinde, her biri robotik olarak kontrol edilen 5.000 fiber optik sensör bulunuyor

DESI

DESI, 13 ülkedeki 75 farklı kurumda çalışan yaklaşık 500 araştırmacı ve mühendis tarafından geliştirildi. Astronomlar tarafından önceden belirlenmiş gökada kümelerinden gelen ışıkları toplayacak olan DESI, söz konusu verileri Dünya ile uzaklıklarını belirlemek için dar renk bantlarına bölecek. Aynı anda 5.000 gökadayı izleyecek kapasitede çalışması beklenen DESI, 35 milyon galaksiyi ve 2.4 milyon kuasarı gözlemleyecek ve haritalandıracak.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı DESI Direktörü Michael Levi, DESI’nin 10 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti. Evrenin çok büyük bir bölümünü oluşturan karanlık enerjiyi henüz tam olarak bilmediğimizi söyleyen Levi, DESI’nin bu gizemi çözmede anahtar rol üstleneceğini belirtti.

Kaynak : https://www.universetoday.com/143875/new-telescope-instrument-will-watch-the-sky-with-5000-eyes/
8
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
1
0