Gençlerin Akıllı Telefon Bağımlılığını Yenmesi İçin Kamplar Düzenleniyor

5
2
1
1
0
Güney Kore'de gençlerin %98'si akıllı telefon sahibi ve ülke, bu oran ile dünya sıralamasının zirvesinde. Oran bu kadar yüksek olunca akıllı telefonlara olan bağımlılık da bir o kadar yüksek oluyor ve Güney Kore, akıllı telefon bağımlılığına karşı gençlik kampları düzenliyor.

Güney Kore Bilim, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl yaptığı araştırma ile ülkedeki 10 ile 19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 30’unun akıllı telefon bağımlısı olduğunu açıkladı.  Güney Kore hükümeti, gençlerin internet bağımlılığı ile  mücadele etmek için kamplar düzenlemeye başladı. İlk kez 2007 yılında başlatılan bu kampların kapsamı, 2015 yılında akıllı telefonları da kapsayacak şekilde genişletildi.

Güney Kore’nin Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, bu yıl 400 lise ve ortaokul öğrencisinin katıldığı 16 kamp düzenlediğini açıkladı. Çocuklarını bu kamplara göndermek, ebeveynler için son çare haline geldi. 

telefon bağımlılığı

Güney Kore’de bulunan bu kamplara katılmak için sadece 84 dolarlık yemek ücretini ebeveynlerin ödemesi yeterli oluyor. Erkekler ve kızlar ayrı kamplara gönderiliyor ve her seferinde 25 öğrenci kampa katılabiliyor. 

Kamplarda gençler, sanat, zanaat ve spor etkinliklerine katılmaları yönünde teşvik ediliyor. Ayrıca, telefon kullanımlarını tartışmak için bire bir, grup ve aile danışmanlığı oturumlarına katılınması zorunlu tutuluyor. Kampa katılan gençler, uykudan öncede 30 dakika meditasyon yapıyorlar. İnternet bağımlılığına karşı mücadele için düzenlenen kamplarının çoğu, şehirden uzak ve ormanlık bir alanda kurulmuş.

telefon bağımlılığı

Akıllı telefon bağımlılığı kamplarından birinde direktör olan Yoo Soon-duk, kampa katılan gençlerin yüzlerinde ilk birkaç gün acı çeken bir görünüm olduğunu söyledi. Yoo Soon-duk, “Üçüncü günden itibaren nasıl değiştiklerini görebilirsiniz. Onlar arkadaşlarıyla takılmaktan zevk alıyorlar” dedi.

Güney Kore, gençlerin telefonlara bağımlı olduğu tek ülke değil. Dünya çapında da aşırı akıllı telefon kullanımı konusunda endişeler artıyor. 2015 yılında OECD ülkelerindeki 15 yaşındaki gençlerin yüzde 16’sı, okul saatlerinin dışında her gün altı saatten fazla telefonlarda zaman geçiyor. Bu rakam 2017 yılında gençlerin 26’sını kapsayacak şekilde büyüdü. Bu sayı yıllar içerisinde artmaya devam ediyor. 

akıllı telefon bağımlılığı

Güney Kore’de gençler ağır bir okul yükünün altında eziliyor. Gençlerin okul saatlerinin haricinde çok az zamanı kalıyor. 2015 yılında yapılan bir araştırma, 15 yaşındaki gençlerin sadece yüzde 46.3’ünün okuldan önce veya sonra spor yaptıklarını veya yapabildiklerini belirledi. 

Aynı sorunun Türkiye’de de yaşandığı aşikar. Hem akademik yük nedeniyle gençlerin, okul dışı faaliyetler geliştirmesinin önünde engeller var. Hem de akıllı telefon bağımlılığı Türkiye’de de gençler arasında hızla yaygınlaşır hale geliyor. Nomofobi de denilen akıllı telefon bağımlılığı ile mücadele edemeyen insanların uzman desteğine başvurmaları gerekiyor.

Kaynak : https://edition.cnn.com/2019/10/20/asia/smartphone-addiction-camp-intl-hnk-scli/index.html
5
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
1
0