Geri Dönüştürülebilir Robot Üretmek İçin Keşfedilen Yeni Yöntem: Patlamış Mısır

13
4
2
1
0
Geri Dönüştürülebilir Robot Üretmek İçin Keşfedilen Yeni Yöntem: Patlamış Mısır
Cornell Üniversitesi araştırmacıları, düşük maliyetli geri dönüştürülebilir robot mekanizmaları ve uzuvları için ilginç bir çalışma gerçekleştirdiler. Bilim insanları, robotlara patlamaya müsait olan mısırları yerleştiriyor, mısırları ısıtıp patlatınca robot kolları harekete geçiyor.

Film izlerken tükettiğiniz mısıra bakıp bir gün onun robot teknolojilerine ilham kaynağı olacağını hiç düşündünüz mü? Birileri muhtemelen bu işi fazlasıyla düşünüp gerçekleştirdi. Robotik dünyasının en büyük sorunlarından olan düşük maliyetle geri dönüştürülebilir mekanizmalar üretmek, mısır patlamasıyla gerçek olabilir. 

Bir robot kolunu mısır taneleriyle dolduran araştırmacılar, oldukça etkileyici şekilde hareket edebilen aktüatörler geliştirdiler. (Aktüatör, bir robotun hareket etmesi gereken uzuvlarına verilen isimdir.) Oldukça ucuza mal olan bu yeni yöntem sayesinde patlamış mısırın gıda rolü dışında bir görevi daha hayata geçmiş oldu. 

Mısırları patlatmak için gereken ısıyı su buharından alan araştırmacılar, bu buharın ısısını ve mısırların nemini kontrol ederek robotların istenilen şekilde hareket sergilemesini de sağlıyabiliyorlar. Ortalama olarak patladıktan sonra ilk boyutunun 15.7 katına çıkan mısır taneleri, bilim insanlarının ideal olarak tespit ettikleri hareket kabiliyetini de beraberinde getiriyor. 

Ekip üyesi Steven Ceron, bir açıklamasında “Farklı olasılıkları da gözden geçirdik. Fazla ısınan bir mekanizma mısırlarla birlikte robotumuzu da patlatabilir, aksamların bozulmasına neden olabilir. Isıyı yönlendirerek durumu kontrol altına alıyoruz” dedi. 

Ekip henüz yaptığı çalışmanın Boston Dynamics gibi gelişmiş robotlar üreten şirketler tarafından, aktif şekilde kullanılacağını garanti edemiyor. Yine de yapılacak ek araştırmalar belki de geleceğin robotlarından etrafa mısırlar saçılmasına neden olacak. Böyle bir sahneyi gayet kaliteli bir bilim kurgu filminde izlesek, muhtemelen filmi yerin dibine gömerdik. Bu çalışmayla hayal etmenin ne kadar önemli bir şey olduğunu da idrak etmeliyiz.

Kaynak : https://interestingengineering.com/popcorn-could-provide-biodegradable-robotic-actuators
13
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
4
2
1
0