Gezegenimizin Sadık Uydusu Ay Var Olmasaydı Dünya'yı Ne Gibi Felaketler Bekliyor Olurdu?

75
28
6
6
4
Dünya'mız için hayati önem taşıdığı söylenen Ay, ne gibi felaketler yaşamamızı önlüyor? Eğer Ay olmasaydı Dünya'da yaşam nasıl olurdu?

Malumunuz dün itibari ile 2018 yılının en önemli gökyüzü olayı Kanlı Ay ülkemizden net bir şekilde gözlemlendi, birçok amatör ve profesyonel fotoğrafçı bu doğa olayını fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi. Gündem Kanlı Ay’ın üstündeyken sizleri, Dünya’mızın sadık uydusu Ay’ın varlığının neden önemli olduğu ve Ay'ın olmadığı bir Dünya'nın ne gibi felaketlere gebe olduğu konusunda bilgilendirmeyi seçtik.

Güneş sistemindeki tüm uydular ve ana gezegenler arasındaki kütle oranlarına bakıldığında  Ay ve Dünya arasındaki ilişki diğer tüm uydu ve gezegenler arasındakinden çok daha etkilidir. Ay, bir uydu olarak son derece büyük bir kütleye sahiptir. Araştırmalara göre dünyanın ilk oluştuğu dönemde bir günün tamamlanması yaklaşık 6 saat sürüyordu.

Dünya’nın Ay ile olan etkileşimi başladığından beri bu süre hepimizin bildiği üzere 24 saate çıkmış durumda. Bir nevi Ay için Dünya’nın freni demek mümkün. Eğer Ay olmasaydı ve Dünya’da bir gün hala 6 saatte tamamlanıyor olsaydı, korkunç fırtınalar ile karşılaşma oranımız bir hayli yüksek olurdu.

Dünya’nın güneş ışığından en verimli şekilde faydalanmasını sağlayan eksen eğikliğinin baş mimarlarından biri Ay’dır. Eğer Ay olmasaydı bu eksen eğikliği sabit olmaz ve başına buyruk eksen hareketleri, dönem dönem dünyanın bazı bölgelerinin hiç güneş ışığı almadan kara kışa teslim olmasıyla sonuçlanabilirdi.

Gezegenimizin kütlesine oranla etkili bir boyutta olan Ay, sağlıklı mevsim geçişleri yaşamamızda ve tüm Dünya’nın güneş ışığından maksimum derecede faydalanmasında son derece etkili bir faktör. Ay’ın Dünya üzerinde daha birçok etkisi olmasına karşın bu en temel 2 etkisi dahi sadık uydumuzun bizim için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor

75
28
6
6
4
Emoji İle Tepki Ver
75
28
6
6
4