2015 yılının hareketli ve farklı yeniliklerle geçmesi beklenen akıllı saat sektöründe gözler her ne kadar iWatch (Apple Watch) için Apple'a çevrilmiş olsa da Motorola ve LG geçen seneki farkını arttırmak, Samsung ve Sony gibi firmalar ise farklı özellikler ve detaylar ile ön plana çıkmak ve daha fazla satabilmek için yarışacaklar.
Şimdi ise konumuza gelelim. Bu yarışta Samsung nasıl karşımıza çıkacak? Buyrun madde madde ele alalım
Ekran
Bunu daha önceden birkaç sefer belirtmiştik ama yenilemekte fayda var. (Madem özelliklerini ele alıyoruz. Bundan da tekrar bahsetmeden olmaz)
Samsung'un Orbis kod adlı saati tamamen yuvarlak bir ekran ile karşımıza çıkacak. Görsel de de görüldüğü gibi hem zarif hem sportif bir görüntü sunması beklenen cihazdaki yuvarlak ekran LG G Watch R'daki gibi tamamen kullanılabilir olacak (Moto 360'ta ekranın alt bölümü sensörlere ayrıldığı için dairesel bir kullanım sunmuyordu)
İşletim Sistemi
Samsung'un takıntısı haline gelen Tizen işletim sistemi bu cihazda da yerini alacak. Fakat daha gelişmiş ve daha sade bir arayüz ile karşımıza çıkacak olan Tizen'de büyük olasılıkta diğer telefonlar ile de uyumluluk olacak. Bu da sektörü eline alan Android Wear'ın ardında kalmamasını sağlamak düşüncesiyle uygulanmış bir strateji olacak.
Tasarım
Tasarıma gelecek olursak tabiki yuvarlak ekranlı olacağu için yuvarlak bir saat tasarımıyla karşımıza çıkacak. Ama ayrı bir tasarım başlığı açmamızın sebebi ise tabiki de detayları.
Yuvarlak saat olacak olan Orbis'in çerçevesi döndürülebilir bir yapıda olacak. Menü geçişleri ve bazı seçenekleri bu şekilde saatin çerçevesini döndürerek yapabileceğiz. Aynı zamanda taç şeklinde bir güç tuşu bulunacağı söylenen saatin tasarım olarak gayet zarif ve ince olacağı söyleniyor.
Şarj
Batarya konusunda bilinen bir şey olmasa da şarj edilme konusunda da farklılık yaratması beklenen Samsung firması kablosuz şarj özelliğiyle gelmesi bekleniyor. Böylece herhangi bir USB bağlantısına ya da bir standa gerek kalmadan saatinizi şarj edebileceksiniz.
Kullanım Detayları
Orbis'in kullanım olarak biraz önce bahsettiğimiz çerçevenin döndürülerek ana ekrandaki widgetlar arasında geçiş sağlanacağı belirtiliyor.
Ayrıca ana ekranda yukardan aşağıya doğru parmak hareketiyle açılan menüyle parlaklık, bluetooth, rahatsız etme modu gibi seçeneklerini değiştirebileceğiz ve şarj durumunu görebileceğiz.
Aşağıdan yukarı doğru yapılacak parmak hareketi ise son uygulamalar menüsünü açacak. Aynı zamanda çerçeveyi yavaşça sağa çevirmek son uygulamaya geri dönmeyi, hızlıca çevirmek ise aynı anda son üç uygulamayı göstereceği söyleniyor.
Gelen aramalar içinde yenilikler sunan saatte çerçeveyi sağa çevirmeniz aramayı reddetmeyi, sola çevirmeniz ise mesaj ile reddetmeyi aktif edecek. Fakat cevap verme konusunda ise bir detay bulunmuyor. Galiba ekrana dokunmak yeterli olacak.
Müzik konusunda ise tahmin edeceğiniz üzere çerçeveyi çevirmek şarkılar arasında geçişlere yardımcı olacak. Yukarıdan aşağı doğru yapacağınız parmak hareketi ise müzik kütüphanenizi açacak.
Alarm konusunda da çerçevenin sağa ve sola döndürülmesi erteleme veya alarmı kapatma görevlerini üstlenecek
Saat ayarlarken ise çerçeveyi döndürmek de işe yaracak. Hava Durumu'na da değinecek olursak yine aynı hareketler sizlere günlük/haftalık ve aylık hava durumları arasında geçiş imkanı verecek.
Mart ayındaki Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılması beklenen saatin, genel olarak bilinen özellikleri şimdilik bu özellikler ile sınırlı. Fakat kongre yaklaştıkça daha da detaylanacaktır. Biz de sizlere bildirmek için takipte olacağız.