İçinde Gizli Riskler Barındıran 4 Popüler Teknolojik Araç

19
2
2
2
0
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların hayatını kolaylaştıracağı söylenen birçok uygulama ve araç da piyasaya sürüldü. Bu uygulama ve araçlar, insanların hayatını kolaylaştırsa da içerisinde birçok güvenlik riski taşıyor.

Teknoloji, her geçtiğimiz gün daha da ileri giderek insanların hayatını daha da kolaylaştıracak yeni icatlar ortaya çıkmasına imkân veriyor. Bu icatlar, hayatımızı kolaylaştıran ve bizlere daha az zaman kaybettiren uygulama ve araçlar olabiliyor ancak kimi zaman bu iyiliğin bir de karşılığı oluyor.

Teknolojinin gelişmesinin getirdiği yararların yanı sıra bu gelişmeler bazı riskleri de gün yüzüne çıkarabiliyor. Bu yazımızda sizler için içerisinde güvenlik riskleri barındıran bu tür popüler uygulamaları derledik.

1. Akıllı hoparlörler ve sesli asistanlar:

Akıllı hoparlör

İlk olarak 2014’te hayatımıza giren akıllı hoparlörlerin asıl amacı kullanıcılara zaman kazandırmak. Amazon Echo, Google Home ve Apple HomePod gibi cihazlar, yalnızca ABD'de 2018’in sonuna kadar 66 milyon ünite sattı. Sesli olarak birçok şeyi ayarlayabildiğiniz ve yaptırabildiğiniz bu cihazlar, hayatınızı kolaylaştırıyor ve zamanınızı size saklıyor olabilir ancak büyük bir tehlikeye de yol açıyor.

Amazon, Apple ve Google gibi şirketlerin bu cihazlara ve sesli asistanlara verilen komutları kaydettikleri ve kalite kontrol amaçlı olarak kullandıklarını gözler önüne seren birçok rapor yayınlandı. Bu tür cihazlar, söylenilen her şeyi kaydetme ve belirli bir adrese gönderebilme yetkisine siz isteseniz de istemeseniz de sahip olabiliyor dolayısıyla büyük bir gizlilik ihlali oluşuyor.

2. Dropbox:

Dropbox

Dropbox uygulaması ilk olarak 2008’de piyasaya sürüldü. Programın amacı, bilgisayardaki veya akıllı telefonlardaki dosyaları kişisel bir bulut hesabına aktarmak ve verileri burada saklamaktı. Bu şekilde kullanıcılar, hem cihazlarındaki yerlerinden tasarruf edebiliyorlar hem de daha sonrasında kolay bir şekilde bu verilerine bulut hesaplarından erişebiliyorlardı.

2019’un ortalarında yapılan bir araştırmada 13,6 milyon ücretli kullanıcısı bulunduğu açıklanan Dropbox, Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından kullanıcıları izlemekle suçlandı. Dropbox kullanıcıları programı Google Dokümanlar ile entegre etmek istiyorsa internette yaptıkları her şeyin izlenmesine izin vermek zorunda kalıyorlar ve ayrıca tüm e-postalarını Dropbox tarafından okunabilir hâle getirmek zorundalar.

3. Superhuman:

Superhuman

Henüz piyasaya sürülmemiş olan Superhuman, amacını kullanıcılara daha farklı bir e-posta hizmeti sunmak olarak tanımlıyor. Aylık 30 dolar gibi bir fiyata satın alınabilecek olan bu sistem, gönderilen e-postanın karşı tarafa iletip iletilmediğini veya okunup okunmadığını gösterecek ve iddiasına göre şu anda var olan e-posta hizmetlerinden çok daha hızlı bir şekilde çalışacak.

Bu sistem, kullanıcının mesajı ne zaman açtığını belirterek ilgi çekmeye çalışsa da aynı zamanda kullanıcının mesajı açtığı zamanki konumunu da gösteriyor dolayısıyla bu durumda siz istemediğiniz hâlde bu servisi kullanarak açılan bir e-postada konumunuz belli olabiliyor.

4. Zoom:

zoom

Zoom, 2001’de piyasaya sürülen bir video konferans uygulaması. Bu uygulama kullanılarak genellikle çalışanlar arasında toplantılar yapılabiliyor ve uygulamaya kayıt olmak için yalnızca e-posta adresi yeterli oluyor.

Geçtiğimiz temmuz ayında Mac platformunda Zoom uygulamasının bir güvenlik açığı keşfedildi. Kötü amaçlı kişiler, insanların kameralarını çok basit bir toplantı linki göndererek ele geçirebiliyorlar ve görüntüleri istedikleri gibi kaydedebiliyorlardı. Buradaki kilit nokta ise Zoom, her toplantı linki için ayrı bir URL kullanıyor dolayısıyla bu saldırının fark edilmesi imkansıza yakın.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan güvenlik sorunlarının cihazlardaki ve uygulamalardaki yansımalarını sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de konu hakkındaki fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90429852/these-5-popular-productivity-tools-have-hidden-risks
19
2
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
2
2
0