Göbeklitepe ile Benzer Yapılara Sahip Olan Karahantepe'de Kazılar Başladı

24
5
1
0
0
Göbeklitepe’deki dikili taşlara benzerlik gösteren, 1997 yılında tespit edilen ve neolitik döneme ait olan “T” şeklindeki 250 dikilitaşın bulunduğu Şanlıurfa’daki Karahantepe’nin kazılarına başlandı. Kazının başkanlığını ise İstanbul Üniversitesi’nde profesör olan Necmi Karul yapıyor.

Son dönemlerin en önemli arkeoloji çalışmalarından olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen “T” şeklindeki dikilitaşlardan Şanlıurfa’daki Karahantepe’de de bulundu. İlk çalışmalara göre neolitik çağa ait olduğu belirlenen bu bölgedeki ilk kazı çalışmalarına başlandı.

Şanlıurfa kent merkezine 46 km uzaklıktaki Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Karahantepe’deki yapılar ilk olarak 1997 yılında yapılan yüzey araştırmaları sırasında keşfedilmişti. Bölgedeki çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı altında İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul önderliğinde 2 yıl önce başlatıldı.

Karahantepe, 12 noktadan sadece bir tanesi

Karahantepe

Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, bu bölgede Göbeklitepe ile aynı dönemde olduğu tahmin edilen 12 noktanın bilindiğini ve Karahantepe’nin bunlardan bir tanesi olduğunu dile getiriyor. Eylül ayında 35 kişilik bir ekiple çalışmalara başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Karul şunları söyledi:

“Hava fotoğraflarından bile burada yüzeyde gözüken dikilitaş sayısı 250'nin üzerinde. Bu dönemin yapılarına baktığımızda 12 çevrede, 2 de merkezde olmak üzere içerisinde 14 dikilitaş bulunan özel yapılar söz konusu. Böyle bir hesap yapıldığında yüzeyden görülebilen dikili taşlar 30 civarında yapının olduğunu bize söylüyor. Kuşkusuz görülebilenler bunlar ama toprak altına henüz açığa çıkarılmasını bekleyen daha fazla yapının olduğunu da ön görmek gerekir. Dolayısıyla onlarca yapı olduğunu henüz kazıya yeni başlamış olmamıza rağmen rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Prof. Dr. Karul, Göbeklitepe’deki yaşamın sadece “T” biçimindeki taşlardan oluşan bir dönemden ibaret olmadığını çok daha uzun bir süreci yansıttığını ifade ederken 700-800 yıllık bir yerleşimden söz edildiğini vurguladı. Karahantepe ile Göbeklitepe’nin benzerliklerini vurgulayan Karul sözlerine şöyle devam etti:

“Karahantepe'nin de bu sürenin içerisinde bir yere oturduğu kesin. Daha uzun bir süreyi kapsayabilir, öncesinden başlayabilir. Bütün bunları burada yapacağımız kazılar gösterecek ama en azından bu sürecin içerisinde önemli bir zaman aralığıyla örtüştüğünü çağdaş (aynı dönemde) olduğunu söyleyebiliriz. Bu da günümüzden 11 bin 500 yıl öncesini ifade ediyor. Karahantepe'nin Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde olmasının arkeolojiyle bütünleşik farklı projeler yapmaya da fırsat sağlayacağını düşünüyoruz.”

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/sanat/sanliurfada-gobeklitepeden-sonra-karahantepe-heyecani,O4fRhLcD90SntQXSXUFmlQ?_ref=infinite
24
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
5
1
0
0