Gökyüzünde Beliren Anlık Radyo Patlamalarının Nasıl Oluştuğu Bulunmuş Olabilir

7
3
1
1
0
İlk defa 2013'te fark edilen ve o zamandan beri iki defa gözlenebilen hızlı radyo patlamalarının nasıl oluştuğu araştırılıyordu. Hazırlanan bir model, bu sinyallerin nasıl oluştuğunu gösteriyor olabilir.

Columbia University’den astrofizikçi Brien Metzger, son birkaç yıldır dünya üzerindeki diğer birçok araştırmacı gibi ‘hızlı radyo patlamalarını’ (fast radio bursts, FRB) anlamaya çalışıyordu. Bu sinyaller birkaç milisaniye gibi çok kısa bir sürede gökyüzünde görülüp, diğer birçok yıldızdan gelen ışığı gölgede bırakacak kadar şiddetli olabiliyor. 2013’ten önce insanlar bunun farkında bile değillerdi. O zamandan beri onlarca farklı teori ortaya atıldı.

Bu FRB teorilerinden birisi iki kısımdan bahsediyordu, birisi ‘şüpheli’ diye adlandırılan ve kozmik bir canavara benzetilen, enerjiyi bir araya getiren bir şey olmalıydı. İkinci kısım ise bir araya toplanan yüksek miktarda enerjiyi bir yönde gönderen bir ‘silah’ olmalıydı. İşte bu şekilde oluşan kozmik dalgalar da bizim bu anlayamadığımız radyo sinyallerine neden olmalıydı.

Metzger ve ekibi bu teoriyi modellemek üzere çalışmaya başladılar. Modelde, FRB’lerin kaynağı birbirine girmiş yoğun parçacık ve manyetik alan bulutlarıydı. Patlamanın kaynağını aşırı yüksek manyetik alana sahip bir nötron yıldızı (magnetar) olarak belirlediler. Magnetarlar, patlamalar oluşturarak uzay boşluğuna yüklü parçacıklar salan yıldızlardır. Bu tarz kozmik bir patlama ile bir şok dalgası oluştuğunda, evrenin bir ucuna doğru lazer gibi bir ışımaya neden olabilir.

~CHIME radyo teleskobu, Kanada.

Metzger’in modelinin güzel tarafı, gelecekte oluşacak olan FRB’lerin tahmin edilmesi için kullanılabilir olması. Bu yıl faaliyete geçecek olan Kanada’daki radyo teleskobu ‘CHIME’ ile günde yaklaşık 10 tane FRB sinyalinin yakalanacağı düşünülüyor.

Kaynak : https://www.quantamagazine.org/astronomers-now-think-they-can-explain-fast-radio-bursts-20190228/
7
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
3
1
1
0