Google, Askeri Drone Projesi Project Maven'dan Çekiliyor

12
6
3
3
0
Medyanın yoğun ilgisi ve suçlamalardan çekinen Google, 2019 yılı itibari ile Pentagon ile sözleşmelerinin biteceğini ve bahsi geçen sözleşmenin yenilenmeyeceğini duyurdu.

Son aylarda Google’ın bir askeri drone projesi olan Project Maven’a destek verdiği haberi medyada şok etkisi yaratmış, Google’ın silah olarak kullanılması muhtemel bir projeye AI teknolojisini (Makine Öğrenme Teknolojisi) uyarlaması, akıllara birçok kötü senaryoyu getirmişti. Hatta projede çalışan 4000 Google personeli dahi böyle bir projenin içinde yer almak istemediklerini belirten açıklamalarda bulunmuştu. 

Bugün Google Cloud şefi Diane Greene tarafından yapılan bir açıklamaya göre, 2019 yılı itibari ile sona erecek ortaklık, uzatılmayacak ve Google bu projede geri adım atacak. Yapılan eleştirilerden sıyrılmak adına yapıldığı düşünülen bu hamlenin, tam da gelecek hafta yayınlanacak olan “Google Askeri AI Etikleri” setinden önce gelmesi; Google’ın kendisini aklama çabası içinde olduğunu düşündürüyor.

Zira mart ayından bu yana Google cephesine yöneltilen suçlamalar son derece ciddi bir hal almıştı. Suçlamalar, Google personelinin bile şikayetçi olduğu bu projenin, insansız hava araçlarının denizaşırı ülkelerde saldırı yapması üzerine geliştirildiği ve teknolojinin tam anlamıyla Amerikan hükümeti tarafından silah olarak kullanılacağı yönündeydi. Daha önceleri bu projeye dair geri adım atmayacağını belirten Google cephesinin, bu yeni tutumuyla halk ve medya tarafından nasıl karşılanacağı bilinmiyor. Ancak ortada bir imaj düzeltme operasyonun olduğunu söylemek çok da yanlış bir yorum olmayacaktır.

Kaynak : https://www.theverge.com/2018/6/1/17418406/google-maven-drone-imagery-ai-contract-expire
12
6
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
12
6
3
3
0