Google, Avrupa'da Varsayılan Android Arama Motoru İçin Açık Artırma Düzenliyor

13
2
1
0
0
Google, rekabeti engellediği gerekçesiyle Avrupa Birliği antitröst düzenleyicileri tarafından 5 milyar dolarlık rekor bir cezaya çarptırılmıştı. Bu cezanın ardından Android cihazlarındaki tekelliğine bir son veren Google, Avrupa Ekonomik Alanı içerisinde bulunan cihazlarda varsayılan arama motoru olarak kullanılabilecek arama motoru için bir açık artırma başlattı.

Google, Avrupa'da alternatif arama motorlarının varsayılan arama motoru olması için bir açık artırma düzenleniyor. 2020 yılının başlarında başlayacak olan proje sonucunda Avrupa Ekonomik Alanı'nda bulunan cihazlara bir seçenek sunulacak.

Google, açık artırma sonucunda seçilen arama motorunu varsayılan arama motoru olarak belirleme imkânını tanıyacak. Kullanıcıların hangi arama motorunu varsayılan arama motoru olarak kullanmak istediğini soracak olan Google, ülkelere göre dört adet seçeneği kullanıcılara sunacak.

google android

Google'ın bu hareketi, Avrupa Birliği'nin antitröst düzenleyicileri tarafından 5 milyar dolarlık rekor bir ceza almasının ardından geldi. Google, Android yüklü telefonlarda kendi uygulamalarını dayatmasının ardından rekabete engel olduğu iddia edilmiş, ciddi bir cezaya çarptırılmıştı. Daha açık bir şekilde tanımlamamız gerekirse Android, açık kodlu bir sistem olmasına rağmen YouTube ve Google Haritalar gibi uygulamaların erişiminin açılması için birçok Google uygulamasının yüklenmesini, Chrome'un da varsayılan arama motoru olarak ayarlanmasını gerektiriyordu.

Google, cezaya yanıt olarak Android lisans modelinde yeniliğe gittiğini belirtti. Şirket, Google Arama ve Chrome'u paket uygulamalarından ayırdığını, farklı uygulamaları bu kategoride sunduğunu belirtti. Bu da telefon ve tablet üreticilerinin kendi Android işletim sistemlerini belirli değişikliklerle birlikte yapabilecekleri anlamına geliyor.

google arama

Tüm bu 'özgürlükler'in yanı sıra üreticiler, Google'ın Android sürümüne de erişim sağlama imkânına da sahip olarak farklı bir varsayılan arama motoru seçebilecek. Bu sayede Google'a lisans ücreti ödemek zorunda kalmayacak.

Seçenek olarak sunulan yeni arama motorlarının üreticiler ya da kullanıcılar tarafından ilk seçilecek arama motoru olacağı konusunda bir kesinlik bulunmadığını belirtmekte de fayda var. Yine de kullanıcılara bu şekilde bir seçim hakkının verilmesi hem kullanıcı özgürlüğü hem de piyasa rekabeti konusunda büyük bir gelişim olarak görülüyor.

Tüm olayları kısaca özetlememiz gerekirse Google'ın başlattığı açık artırmada en yüksek üç teklifi yapan firma, Android telefonlarda varsayılan tarayıcı olma hakkına sahip olacak. Bunun yanı sıra bir telefon üreticisi, başka bir arama motoru ile önceden anlaşırsa varsayılan tarayıcı olarak bir seçim yapılamayacağını belirtmekte de fayda var.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/08/02/google-opens-auction-for-default-android-search-engine-in-europe/
13
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
0
0