Google, Chrome 78’de DNS-over- HTTPS(DoH) Denemesi Yapacak

6
4
1
0
0
Google, Chrome 77 sürümünü yayınlandı. Ancak Chrome 77’nin ardından Chrome 78 güncellemesi ile ilgili haberler gelmeye başladı. Chrome 78’le beraber artık kullanıcılar isterse belirli DNS sağlayıcıları için otomatik olarak DoH uyumlu sunuculara geçecek.

Google, Chrome 78 güncellemesini Ekim ayının sonunda yayınlamayı planladığını açıkladı. Yeni gelecek güncelleme ile beraber artık isteyen kullanıcılar DNS-over-HTTPS protokolünü kullanabilecekler. 

DNS-over-HTTPS protokolü, özel DoH uyumlu DNS çözümleyici DNS isteklerini göndererek çalışıyor. Bu şekilde, 53 numaralı bağlantı noktası yerine HTTPS trafiği için 443 numaralı bağlantı noktası kullanılacak. 443 numaralı bağlantı noktası şifrelenmemiş DNS verilerini kaydeden üçüncü taraflardan kaçınmayı sağlayacak.

chrome

Google’ın Chrome’da DoH’u test etmek istemesi haberi, Mozilla’nın DoH denemelerini ABD’de bu ay içinde küçük bir grupta deneyeceği haberlerinden hemen sonra geldi. Eğer Mozilla’nın planı yolunda giderse 2020 yılında bütün ABD’de DoH kullanılabilir hale gelecek. 

Google, DoH protokolünü kullanmakta geç kaldı. Firefox, geçen yıldan beri DoH desteğine sahip. Chrome ise bu desteği daha bu sene Mayıs ayında verdi. 

Dün yayınlanan belgeye göre Google bazı testleri yaptıktan sonra Chrome’un otomatik olarak DNS yerine DoH’u kullanmasını sağlayacak. Bu şekilde Chrome kullanıcıları normal DNS hizmeti kullanıyor olsa bile DoH uyumlu çözümleyicilere DNS isteği gönderecek. Eğer kullanıcının DoH isteği başarısız olursa Chrome normal DNS protokolüne geri dönecek. 

Google Chrome’u DoH protokolüne geçirirken tek bir sunucu şirketine yönlendireceği yönünde tartışmalar ise şimdiden başladı. Google bu tartışmayı nasıl dindirecek şu an bilmiyoruz. Diğer taraftan farklı şekilde yapılan filtreleme isteklerini sağlayamayacağı yönünde ise soru işaretleri var.

Kaynak : zdnet.com/article/google-to-run-dns-over-https-doh-experiment-in-chrome/
6
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
4
1
0
0