Google Chrome, Web Sitelerin ‘WWW’ Ön Adını Kaldırdı

34
7
2
1
0
Google, Chrome 76'yla adres çubuğundaki site ön adlarını gizledi. Eğer yeni görünümü beğenmediyseniz, eskiye dönüş için yapmanız gerekenleri anlatıyoruz.

Google, internet tarayıcıları olan Chrome için yeni bir sürüm yayınladı. Chrome 76 olarak isimlendirilen bu sürüm, tüm kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor.

Chrome 76'yla Google, tarayıcının Gizli Mod özelliğinde iyileştirmeler yaparken, 2020 yılında destek vermeyi keseceği Flash eklentisi ile ilgili de yeni bir adım atarak uygulamanın Flash desteğini otomatik olarak devre dışı bıraktı. Şimdi ise Chrome 76'nın yeni bir özelliği ortaya çıktı.

Chrome 76 sürüm güncellemesini yapan kullanıcılar, adres çubuğuna dikkatle bakacakları zaman "www." ve "https" gibi uzantıları göremeyeceklerdir. İlk başlarda bir sorun olduğu düşünüldü ancak bu bir sorundan ötürü kaynaklanmıyordu. Google, kullanıcıların pek çoğu için önemsiz olan bu adres ön adlarını Chrome 76'da gizlemeye karar verdi.

Google'ın kullanıcıların hizmetine sunduğu bu yeni özelliği sizlerde deneyebilirsiniz. Eğer bu haberi Chrome tarayıcısı üzerinden okuyorsanız adres çubuğunun doğrudan "webtekno" olarak başladığını görebilirsiniz. 

webtekno

Google'ın sadeleştirdiği bu adres çubuğu görünümü; "http", "https" ve "www." ön adlarını içeriyor. "m." ön adlı internet sitelerinde ise durum eskisi gibi.

facebook

Ancak eğer bu görünümden hoşlanmıyorsanız, bu özelliği farklı yöntemler kullanarak yeniden eski görünüme dönebilirsiniz. Şimdi de bunları nasıl yapacağınıza bakalım.

Google Chrome eski adres çubuğu düzenine dönme:

İlk yöntemde sizlere, Google Chrome'un özelliklerini kullanarak yeniden eski görüntü düzenine dönme işlemlerini anlatacağız.

  • Google Chrome'u açıyorsunuz ve adres çubuğuna "chrome://flags/omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains" (tırnaklar olmadan) yazıp "Enter" tuşuna basıyorsunuz.
  • Karşınıza çok sayıda ayar menüsü gelecektir. Ekranın üst kısmında bulunan "Search flags" yazılı bölüme gelerek "Omnibox UI Hide Steady-State URL Trivial Subdomains" yazmanız gerekiyor. 

google chrome

  • Chrome, arama yaptığınız özelliği doğrudan karşınıza getirecektir. Üstelik ilgili ayar, tamamen sarı renkle çizilmiş olarak sizleri bekliyor olacak. 
  • Ayar bölümünün yan kısmında "Default" yazan kısmı göreceksiniz. Yapmanız gereken işlem Default yazan menüye tıklayarak bu bölümü "Disabled" olarak değiştirmek. Bu işlemi yaptıktan sonra Google Chrome'u yeniden başlatmanız gerektiğini söyleyen bir bildirim alacaksınız. Chrome yeniden başlatıldığı takdirde internet siteleri yine eskisi gibi görünecektir.

Bu özelliği kullanabilmek için ikinci bir yöntem daha bulunuyor. Bu da Google'ın, geçtiğimiz günlerde Chrome için yayınlamış olduğu bir eklenti. "Suspicious Site Reporter" isimli bir eklentiyi Google Chrome'a kurarak, "https" ve "www" gibi adres ön adlarını yeniden görüntülemeye başlayabilirsiniz. Bu eklentiyi Chrome'a kurmak isterseniz, burada bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Eğer hala Google Chrome'u güncellemediyseniz, burada bulunan bağlantıyı kullanarak Google Chrome 76 sürümündeki diğer değişikliklerden haberdar olabilir ve internet tarayıcınızı nasıl güncelleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kaynak : https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chrome-hides-www-and-https-in-the-address-bar-again/
34
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
7
2
1
0