Google’dan Telefonlardaki Depolama Sorununu Hafifletecek Yapay Zeka Hamlesi

1
0
0
0
0
Bu aralar yapay zeka konusuna kafayı fena halde takan Google, görsel boyutları iyi küçültebilen bir yapay zeka üzerinde çalışıyor.

Günümüzde artık komik olsa da maalesef 8 ve 16 GB depolama alanına sahip akıllı telefonların üretimi devam ediyor. Hele bir de microSD kart desteği yoksa kullanıcılar, telefonun hafızasında yer açmak için türlü türlü taktikler üretmeye başlıyorlar. Google, telefonlarımızın hafızasını en çok kaplayan şeylerden olan fotoğrafların boyutlarını önemli ölçüde küçültecek bir yapay zeka üzerinde çalışıyor. Bu yapay zeka, rastgele seçilerek sıkıştırılmış 6 milyon görselin 32 x 32 piksellik parçalarını bir nöral ağ içerisinde besliyor. Bu ağın görselleri daha da sıkıştıracağını düşünen Google, her bir görseldeki en az sıkıştırılmış fragmanları kullanıyor. Günümüzde kullandığımız sıkıştırma araçlarının bu fragmanları sıkıştırma görevini yerine getirdiğini söyleyemeyiz. Google, bu nöral ağın fotoğrafların kalitesini koruyarak boyutunu çok daha küçülteceğini tahmin ediyor. Bu araç gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra hayata geçirildiğinde, tahmin ediyorum ki telefonlarımızın hafızalarında önemli bir iyileştirme aracı olarak işlev görecek.

Şu an için geliştirilme aşamasında olan, fakat yapılan deneylerde başarılı sonuçların elde edildiği belirtilen bu teknolojinin yalnızca akıllı telefonlar için değil, milyarlarca fotoğrafların yüklendiği sunucular için de önemli bir yenilik olacak. 

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0