Google, ‘Fuchsia 5 Yıl İçinde Android’i Tarihe Gömecek’ İddiasını Yalanladı

14
5
2
1
0
Google’ın ürettiği dünyanın açık ara en çok kullanılan işletim sistemi olan Android, günün birinde her şey gibi tarihe gömülecek. Bu dönüşümün planlarını önceden yapan Google, bugün ortalığı karıştıran “5 yıl içinde Fucshia geliyor” iddialarını yalanladı.

Mobil işletim sistemleri hayatımızda önemli bir yere sahip ve Android, dünyanın en yaygın işletim sistemi olarak, belki de düşündüğünüzden çok daha fazla konuyu etkisi altında bırakıyor. Örneğin nasıl iletişim kuracağımızı artık bu işletim sistemiyle sunulan özellikler belirliyorlar. Google gibi bir şirketin bile kendi ürünü olan Android üzerinde değişime gitmesi kolay değil. Çünkü kitleleri küstürmek, her şeyin sonu anlamına geliyor. 

Uzun bir süredir Fuchsia isimli deneysel bir proje yürüten Google, zaman içerisinde Android işletim sisteminin yerini alacak bir deneyim planlıyor. Son günlerde küçük bir söylenti kıvılcımından hareketle Cnet ve Engadget gibi basın kuruluşlarının ciddiye aldığı gelişmeler var. Bu sızıntılara göre Google; 5 yıl içerisinde Fuchsia’yı deneysel olmaktan çıkaracak, son kullanıcılara sunarak Android’in fişini çekecekti. 

Google haberlerin çok fazla yayılmasından sonra bir açıklama yapma gereği hissetmiş olacak ki Fuchsia için 5 yıllık bir planı olmadığını söylerken, onu hala “deneysel açık kaynaklı projelerden birisi” olarak tanımlıyor. Ayrıca eğer varsa bir dönüşüm zamanlamasına ilişkin bilgi de paylaşılmamış durumda. Yani bu 5 yıl, 3 yıl da olabilir 7 yıl da; hatta bahsi geçen işletim sistemi belki de Fuchsia olmaz, başkası olur. Çünkü Google, “deneysel projelerden birisi” tanımlamasıyla buna da açık kapı bırakıyor. Yine de Fuchsia’nın en gelişmiş Android alternatifi olduğunu söyleyelim. 

Google’ın son aylarda Fuchsia konusunda ekstra bir sessizliğe sahip olması da dikkat çekici. Belki de şirket, Android’in şu sıralar başını ağrıtacak 5 milyar dolarlık para cezası gibi konular için önceden çalışmaya başlamış, odağını değiştirmişti. Zaten cezayı aldıktan sonra yapılan açıklamada da temyize gidileceği söylenmiş, eğer ceza geri çekilmezse Android’in ücretli olacağından bahsedilmişti. Genel çerçeveden bakacak olursak Fuchsia Google’ın kurtarıcısı olarak yeni bir mobil dünyaya geçişinin anahtarı olabilir.

Elbette Google konuşmadan, bazı sınırlı açıklamalar yaptığı müddetçe söylenen her şey birer spekülasyon olarak akıllarda yer edecek. 

Kesin olan bir konu var: Fuchsia, mobil cihazlardan bilgisayarlara, akıllı aksesuarlardan ev eşyalarına, akıllı hoparlörlerden araç içi yazılımlara kadar bütünsel bir ekosistemin temellerini atmaya hazırlanıyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/07/19/google-fuchsia-os-could-start-replacing-android-in-5-years/
14
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
5
2
1
0