Google'ın CEO'su Sundar Pichai, Apple'ı Gizlilik Konusunda Topa Tuttu

17
12
5
3
2
Google'ın CEO'su Sundar Pichai, şirketinin gizlilik ve kullanıcı verileri konusuna olan yaklaşımını savundu. Bir yandan eleştirilere cevap verirken bir yandan da dolaylı olarak Apple'ı eleştirdi.

Google'ın CEO'su Sundan Pichai, New York Times'daki bir makalede Google'ın kişisel bilgi topladığı yönündeki eleştirilere dolaylı yoldan cevap verdi. Pichai, Google'ın kullanıcı gizliliği konusundaki yaklaşımını savundu ve kullanıcı mahremiyetini daha demokratik hale getirmek için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca ABD hükümetine kullanıcı verilerini korumaya yönelik yeni yasalar çıkarılması konusunda çağrıda bulundu.

Pichai, makalede üstü kapalı bir şekilde Apple'ı eleştirdi. Gizliliğin lüks bir mal olamayacağını ve bunun yalnızca üst seviye ürün ya da hizmet satın alan kullanıcılar için mümkün olmaması gerektiğini savundu. Pichai'nin açıklamalarının Tim Cook'un kullanıcı gizliliği konusunda yaptığı açıklamalara da bir cevap niteliğinde olduğu düşünülüyor.

Tim Cook, geçmişte Google'ı eleştirmişti. Özellikle 2018 yılındaki bir gizlilik konferansında, modern teknolojinin platform sahipleri tarafından kişisel ve özel bilgilerin kar amacıyla kullanılmasına yönelik bir endüstriyel veri kompleksi yarattığını dile getirmişti. Kendilerinin kullanıcı gizliliğinin koruyucusu olduklarını da dile getirmişti.

Pichai, konuyu yeni bir çerçeveye oturtmak amacıyla Google'ın müşteri verilerini sorumlulukların bilincinde olarak nasıl topladığını ve kullandığını anlattı. Şirketin topladığı verileri nasıl kullanışlı hale getirdiğini, kullanıcılara bireysel ve genel olarak sağladığı faydaları örneklerle açıkladı. Bireysel olarak; Fotoğraflar hizmetinin kullanıcıların tatil fotoğraflarını tek bir albümde gruplandırmasından, genel olarak ise anonim verilerin toplanmasından ve hizmetlerin herkes için iyileştirilmesi amacıyla verilerin Google'a yönlendirilmesinden bahsetti.

Pichai ayrıca reklamların Google'ın işletme modelinde önemli bir paya sahip olmasına rağmen topladıkları verilerin reklam hedefleme özelliklerini en aza indirdiklerini belirtti. Bununla ilgili olarak kapatılabilen alakalı reklamları yayınlamaya yardımcı olan yalnızca küçük bir veri alt kümesinin kulladığından bahsetti. Ve bunun Dökümanlar, Gmail gibi uygulamalardaki kişisel verileri içermediğini dile getirdi.

Çevrimiçi gizlilik, son yıllarda yaşanan skandallarla birlikte gündeme sıklıkla gelmeye başladı. Bu konuda Google'ın çabaları iş yöntemi nedeniyle Apple'a göre daha fazla olmalı gibi duruyor. Apple'ın çalışma mantığının büyük oranda donanım ve cihaz satışı üzerine, Google'ın ise reklam hedefleme üzerine olduğu göz önünde bulundurulduğunda kullanıcıların Google tarafında şüpheci yaklaşmaları anlaşılabilir bir durum.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/5/8/18536604/google-sundar-pichai-privacy-op-ed-nyt-regulation-apple-cook-advertising-targeting-user-data
17
12
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
17
12
5
3
2