Google'ın Kullanıcı Verilerini Korumak İçin Geliştirdiği 5 Etkili Yöntem

20
1
0
0
0
İnternet dünyasının en büyük isimi olan Google'ın kullanıcılarını güvenlik ve gizlilik anlamında daha iyi koruyabilmek için geliştirdiği 5 etkili yöntem.

Google, sunduğu hizmet ve girdiği pazarlar ile dünyanın en başarılı şirketlerinin bulunduğu bir listede zirveye en yakın isimlerden biri olsa da konu güvenlik ve kullanıcı mahremiyetine geldiğinde pek olumlu bir imaj çizmiyor. Google, ilk bakışta güvenlik konusunda zaafları olan bir şirket olsa da bu zaafa karşı buzdağının görünmeyen kısmında oldukça hummalı bir çalışma var. Her geçen sene güvenliğe dair yeni atılımlarda bulunan Google, son zamanlarda kendisinden beklenmeyen 5 teknik ile zaaflarını kapatmak için var gücüyle çalışıyor.

Bayrak Yarışı

Google, “Bug Bounty”  denilen ve bir çeşit ödül avcılığına teşvik sistemi olan tekniği adeta bir bayrak yarışına çeviriyor. Temel anlamda özetlemek gerekirse, Google, şirkete dair dijital düzeyde açık bulabilecek insanlara ödül vermenin de ötesinde bir konsept yaratmış durumda. Her yıl düzenli olarak kendine hackerlık ya da dijital güvenlik uzmanlığı dalında güvenen insanlardan oluşan ekipleri önce bir yarışmaya tabi tutuyor; daha sonrasında ise dereceye giren yarışmacılardan takımlar kurarak kendisine dair güvenlik açıklarını bulması için görevlendiriyor. Tabii tahmin edeceğiniz üzere işin ucunda devasa ödüller de bu yarışmacıları bekliyor.

Erken Uyarı

Google, 2007 yılından bu yana güvenli olmayan ve kötü amaç taşıyan sitelerden indirilen dosyalar konusunda hatrı sayılır bir koruma mekanizması geliştiremese de kullanıcıları farklı bir metod geliştirdi. Google, potansiyel olarak risk taşıyan, ele geçirildiği düşünülen siteleri adeta mimleyerek, internet kullanıcılarına erken uyarıda bulunuyor. Güvenli tarama adı verilen bu sistem ile dünya çapında yaklaşık 3 milyar cihazın potansiyel anlamda korunduğu tahmin ediliyor.

HTTPS Kuralı

Google Chrome uygulamasında bir dizi savunma metodu geliştirse de HTTPS adı verilen başlangıç uzantısının şifreleme yeterliliğine var gücüyle güveniyor. Temel anlamda işlem yaptığını web sitesi ve sunucu arasında gerçekleşen veri yolculuğunun zaaflarını hedef alan kötü niyetli kişilere karşı geliştirilen bu şifreleme sistemi, tam kapasite bir güvenliği kullanıcıların hizmetine sunuyor. Bu şifreleme sistemini adeta bir sertifika programı gibi kullanan Google, her ne olursa olsun HTTPS kullanmayan sitelere karşı kullanıcıları uyarıyor ve güvensiz bir sitede olduklarını lanse ediyor.

Google Play Protect

Makine Öğrenme sisteminin en güçlü temsilcilerinden olan Google, bu konudaki gücünü Google Play kullanıcılarını korumak için de kullanıyor. Play Protect adı verilen algoritması sayesinde, inanması güç olsa da 50 milyara yakın uygulamayı tarayan Google, 2 milyardan fazla cihazı, zararlı yazılım ve uygulamalara karşı koruyor.

Hesap Ayarları ve Güvenlik Kontrolü

 

Hepimiz Google’ın hakkımızda çok fazla şey bildiğini düşünüyor olabiliriz; ancak hakkımızda  tahminlerimizin de ötesinde bilgiye sahip olduklarını söylemek daha doğru bir tasvir olacaktır. Büyük gücün büyük sorumluluk getirdiğinin farkında olan Google, şahsımıza ait verileri korumak için dizginleri büyük oranda ellerimize veriyor. Facebook’un karmaşık hesap ve güvenlik sisteminin aksine son derece güçlü ve bir o kadar da kullanıcı dostu bir sisteme sahip olan Google, sahip olduğu arayüz ile bizlere çok daha kontrollü bir deneyim sunuyor. Özellikle “Etkinlik” başlığı altında bulunan  “Etkinliği sil” seçeneği ile oldukça basit ama bir o kadar da etkili bir şekilde riskli olduğunu düşündüğünüz bilgilerinizi kalıcı olarak silmek mümkün.

Kaynak : https://www.makeuseof.com/tag/surprising-google-improves-online-security/
20
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
1
0
0
0